Οριστικό τέλος μπαίνει στους απευθείας διορισμούς των προσώπων που θα ηγούνται των εποπτευόμενων από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οργανισμών. Η αρχή γίνεται με το Εθνικό Θέατρο  και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και οι αναππληρωτές των οποίων θα επιλέγονται πλέον από ειδική επιτροπή, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και εφόσον διαθέτουν συγκεκριμένα προσόντα. Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο ορίζεται σαφώς σε σχετική διάταξη νόμου η οποία είναι ήδη έτοιμη και θα κατατεθεί ως τροπολογία σε κάποιο από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης σύμφωνα με το νομοθετικό προγραμματισμό της Βουλής.

Σύμφωνα με αυτήν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και οι αναπληρωτές διευθυντές του Εθνικού και ΚΘΒΕ  θα προκύπτουν μέσα από την ομάδα ατόμων που θα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις αντίστοιχες θέσεις, έχοντας καταθέσει λεπτομερές βιογραφικό σχετικά με τα προσόντα τους και την επαγγελματικής τους εμπειρία. Οι αιτήσεις θα εξετάζονται από μια Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, τα μέλη της οποίας θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, η οποία και καταλήγει στους υποψήφιους που κρίνονται ως οι πλέον κατάλληλοι. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαφάνεια στη λειτουργία των εποπτευόμενων οργανισμών και οι επιλογές θα βασίζονται αποκλειστικά σε αντικειμενικά κριτήρια.

Όπως σημειώνει η υπουυργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η πρόθεση αλλαγής θεσμικού πλαισίου είχε εκφραστεί από τον Αύγουστο του 2019: «Με την ρύθμιση που προτείνουμε για την επιλογή και τον διορισμό των καλλιτεχνικών διευθυντών διασφαλίζεται το κύρος και η αξιοπιστία των δύο Οργανισμών» υπογραμμίζει η ίδια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.