Tην ενεργοποίηση μέτρου για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα από τις αρχές Μαΐου σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών κατά το μοντέλο που ίσχυσε πέρυσι, προκειμένου να διευκολύνει τους οδηγούς που θέλουν να επαναφέρουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους και να ενισχύσει τα έσοδα του Δημοσίου. Το μέτρο αναμένεται να αξιοποιήσουν σε μεγάλη κλίμακα οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων.

Με βάση τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, πάνω από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δίκυκλων που κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου αλλά και τα προηγούμενα χρόνια θα μπορούν να τις πάρουν πίσω πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν χωρίς μάλιστα προσαυξήσεις επί του ποσού.

τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Το καθεστώς για την τμηματική καταβολή των τελών κυκλοφορίας προβλέπει ότι αν κάποιος επανακυκλοφορήσει  το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα, ένα κάποιος έχει ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών και έχει ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το συνολικό κόστος των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται στα 615 ευρώ. Εάν κάνει άρση ακινησίας για τέσσερις μήνες, θα καταβάλει 205 ευρώ ενώ για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το 2019 εάν ήθελε κάποιος να πάρει τις πινακίδες που είχε καταθέσει στην εφορία, θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο ίσο με το 1/12 ή με τα 2/12 των ετήσιων τελών.

Ωστόσο, οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας. Όμως τμήμα μηνός, ακόμα και μία μέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.

Όσοι θέλουν να προβούν σε ψηφιακή άρση θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα MyCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας και να κινήσουν το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους για διάστημα που θα επιλέξουν. Ειδικότερα, θα πρέπει να μπει με τους κωδικούς Taxisnet στην πλατφόρμα, να επιλέξει το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος.

Όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλλουν το αίτημα άρσης και να παραλάβουν τις πινακίδες τους καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για τη μεταβίβαση του οχήματος, την οριστική διαγραφή του από το μητρώο οχημάτων, την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος.

Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες οι οποίοι ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.