Η υπερπαραγωγή Eras Tour του φαινόμενου Τέιλορ Σουίφτ κέρδισε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Pollstar, καθιστώντας την πρώτη περιοδεία που ξεπέρασε το όριο των…δέκα ψηφίων σε μια χρονιά που έσπασε τα ρεκόρ για συναυλίες.

Η περιοδεία Eras της Σουίφτ κέρδισε περίπου 1,04 δισεκατομμύρια δολάρια από 60 παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Pollstar, μιας ιστοσελίδας της μουσικής βιομηχανίας που παρακολουθεί τα έσοδα από συναυλίες.

Αυτή η εκτίμηση κάνει το Eras Tour την περιοδεία με τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών, παίρνοντας τα σκήπτρα από την περιοδεία Farewell Yellow Brick Road του Elton John, η οποία έχει εισπράξει περίπου 939 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η Pollstar.

Άνευ προηγουμένου

Η Pollstar είπε ότι η περιοδεία Eras έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών με «άνευ προηγουμένου» ταχύτητα, σημειώνοντας ότι η περιοδεία του Έλτον Τζον ήταν προηγουμένως η περιοδεία με τις υψηλότερες εισπράξεις μετά από 328 εμφανίσεις, περισσότερο από πέντε φορές τον αριθμό των παραστάσεων του Eras Tour που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής.

Η Σουίφτ έσπασε τα ρεκόρ προσέλευσης σε πολλά στάδια, συμπεριλαμβανομένου του MetLife Stadium του Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο πούλησε συνολικά εισιτήρια σε 217.635 θεατές για τρεις ημέρες, και σημείωσε ρεκόρ προσέλευσης μίας ημέρας στο Nissan Stadium του Νάσβιλ και στο Acrisure Stadium του Πίτσμπουργκ, σημείωσε το Forbes.

Η Σουίφτ πούλησε περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια εισιτήρια Eras Tour σε μέση τιμή $238,95, καθιστώντας το μέσο ακαθάριστο εισιτήριό της ανά παράσταση $17.321.063, το οποίο η Pollstar θεώρησε «μαζική».

Η Pollstar είπε ότι το ακαθάριστο προβλεπόμενο Eras Tour είναι μια εκτίμηση που βασίζεται στις «τιμές των εισιτηρίων σε κάθε αγορά, στις χωρητικότητες ρεκόρ και σε συγκρίσιμα δεδομένα περιοδειών».

Χρονιά ρεκόρ

Η φετινή χρονιά ήταν μια χρονιά ρεκόρ για συναυλίες, σύμφωνα με την Pollstar. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό για τις 100 κορυφαίες παγκόσμιες περιοδείες φέτος ήταν 9,17 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 46% από το σύνολο των 6,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Οι πωλήσεις εισιτηρίων αυξήθηκαν επίσης από 59 εκατομμύρια πωλήσεις το 2022 σε 70 εκατομμύρια το 2023. Η Pollstar ανέφερε ότι τα  έσοδα σε παγκόσμιο επίπεδο από συναυλίες άρχισαν να μειώνονται σταθερά γύρω στο 2019, όταν τα συνολικά έσοδα παρέμειναν στάσιμα σε περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά επανήλθαν μετά την πανδημία.

Η Pollstar σημείωσε ότι φέτος, οι γυναίκες είχαν τις δύο κορυφαίες παγκόσμιες περιοδείες για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, με το Renaissance Tour της Σουίφτ και τις συναυλίες της της Μπιγονσέ να ξεπερνά τις περιοδείες των Μπρους Σπρίνγκστιν, Coldplay και Χάρι Στάιλς. Η περιοδεία της Μπιγιονσέ απέφερε έσοδα 579 εκατομμυρίων δολαρίων με 56 συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν το 2023. Το 2008, η Μαντόνα και η Σελίν Ντιόν είχαν τις δύο περιοδείες με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: