Τα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων (data centers) θα επεκτείνουν τη χωρητικότητα κατά 22% φέτος, αλλά παρ΄όλα αυτά θα δυσκολευτούν να καλύψουν τη ζήτηση, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι η Ευρώπη θα μείνει πιο πίσω στον αγώνα για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), όπως ανέφερεαν αναλυτές του κλάδου σε συνέδριο την Τετάρτη.
Το DeepSeek της Κίνας προκάλεσε σοκ στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας την προοπτική για πιο ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό είναι απίθανο να ανακουφίσει τα πιεστικά ζητήματα της συμφόρησης του ηλεκτρικού δικτύου και της έλλειψης κατάλληλων χώρων για νέα εγκατάσταση νέων data centers.
Μεγάλες εταιρείες λογισμικού, όπως η Google και η Amazon, σχεδιάζουν να προχωρήσουν με σχέδια για κέντρα δεδομένων μεγάλης κλίμακας, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες χρειάζονται επίσης περισσότερο χώρο συνδεδεμένο με την τεχνητή νοημοσύνη.
«Οι πάροχοι δεν μπορούν να προσφέρουν αρκετά γρήγορα νέο αποθηκευτικό χώρο για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση», δήλωσε ο Kevin Restivo, διευθυντής έρευνας κέντρων δεδομένων στη συμβουλευτική CBRE, στην κεντρική του ομιλία στο συνέδριο Kickstart Europe.
Μεγάλες εταιρείες λογισμικού, όπως η Google και η Amazon, σχεδιάζουν να προχωρήσουν με σχέδια για κέντρα δεδομένων μεγάλης κλίμακας
Στο όριό τους τα ευρωπαϊκά data centers για τεχνητή νοημοσύνη
Οι ελλείψεις χώρου είναι πιο έντονες στα παραδοσιακά μεγάλα ευρωπαϊκά data centers. της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου, του Άμστερνταμ, του Παρισιού και του Δουβλίνου, όπου οι περιορισμοί του ηλεκτρικού δικτύου περιορίζουν την ανάπτυξη της χωρητικότητας.
Ως αποτέλεσμα, οι δευτερογενείς αγορές ανθούν σε όλη την Ευρώπη. Το Μιλάνο, η Βαρσοβία και το Βερολίνο επεκτείνονται ταχύτερα το 2025, αλλά οι εταιρείες αναζητούν όλο και περισσότερο κατάλληλους χώρους έξω από τις πόλεις.
Η CBRE προβλέπει ότι η χωρητικότητα που θα προσφερθεί φέτος στο διαδίκτυο – μετρούμενη στις επιχειρήσεις του data center με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία της – θα είναι περίπου 9,1 γιγαβάτ, με τα μεγάλης κλίμακας data centers να καταλαμβάνουν περισσότερο από το ένα τρίτο αυτού του αποθηκευτικού χώρου.
Σύμφωνα με την CBRE, η μέση τιμή σε όλη την Ευρώπη για την κατασκευή ιδιόκτητων σέρβερ σε ενοικιαζόμενους χώρους από μεγάλες εταιρείες, μέσα σε ένα κέντρο δεδομένων, ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ ανά μεγαβάτ. Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία της Ευρώπης επεκτείνεται κατά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, αλλά αυτό ωχριά μπροστά στις συνεχιζόμενες επενδύσεις των ΗΠΑ, ιδίως στην πρωτοβουλία «Stargate» που αφορά τις Oracle, Microsoft και OpenAI, οι οποίες προτίθενται να δαπανήσουν 500 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
«Η Ευρώπη κινδυνεύει να πέσει σε τεχνολογική εξάρτηση, παρακολουθώντας την ηγεσία της τεχνητής νοημοσύνης να εδραιώνεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», δήλωσε ο Stijn Grove, διευθύνων σύμβουλος της Ολλανδικής Ένωσης Κέντρων Δεδομένων.
Διαβάστε ακόμη:
- ΔΑΑ: Διψήφια αύξηση σε επιβατική κίνηση και πτήσεις τον Ιανουάριο
- Χρηματιστήριο: Οι κορυφαίες επιλογές της AXIA για το 2025
- Χρυσοχοΐδης: 25.438 υποθέσεις θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας διαχειρίστηκε η ΕΛΑΣ το 2024
- ΑΠΘ: Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταδιακή ανύψωση του ηφαιστείου της Σαντορίνης – Τι δείχνουν οι δορυφόροι