Η Apple φέρεται να εργάζεται αθόρυβα μεν εντατικά δε πάνω σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τις αντίστοιχες λύσεις των υπόλοιπων εταιρειών που έχουν αποκτήσει σχετικό προβάδισμα. Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει ακόμη χαράξει μια σαφή στρατηγική για τη διάθεση της τεχνολογίας στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg, η κατασκευάστρια του iPhone έχει δημιουργήσει το δικό της για το κτίσιμο μεγάλων γλωσσικών μοντέλων – δηλαδή των συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και βρίσκονται στην καρδιά των υλοποιήσεων όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google.

Με αυτό το θεμέλιο, γνωστό ως «Ajax», η Apple έχει επίσης δημιουργήσει μια υπηρεσία chatbot που ορισμένοι μηχανικοί αποκαλούν ήδη «Apple GPT», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τους τελευταίους μήνες, η προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια για την Apple, με αρκετές ομάδες να συνεργάζονται στο έργο, αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι μετοχές της Apple κέρδισαν έως και 2,3% στο υψηλό ρεκόρ των 198,23 δολαρίων μετά το δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη. Η Microsoft, εταίρος και κύριος υποστηρικτής του OpenAI, υποχώρησε περίπου 1% στην είδηση.

Καθυστερημένη είσοδος

Η αλήθεια είναι ότι η Apple, αν και έχει ενσωματώσει χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα της εδώ και χρόνια, μάλλον αιφνιδιάστηκε πέρυσι με το λανσάρισμα του ChatGPT της OpenAI, του Google Bard και του Bing AI της Microsoft. Πλέον ακολουθεί τις εξελίξεις σε μια αγορά δημιουργικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που βρίθει ανταγωνιστών.

Την ίδια ώρα η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει εξάψει τη φαντασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας σε μια λαίλαπα σχετικών προϊόντων. Η Apple απουσιάζει επιδεικτικά από τη φρενίτιδα.

Το κύριο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης της, η φωνητική βοηθός Siri, έχει μείνει στάσιμη τα τελευταία χρόνια. Όμως η εταιρεία έχει σημειώσει πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη σε άλλους τομείς, όπως βελτιώσεις στις φωτογραφίες και την αναζήτηση στο iPhone. Υπάρχει επίσης μια πιο έξυπνη έκδοση της αυτόματης διόρθωσης που έρχεται στις κινητές συσκευές της φέτος.

Δημόσια, ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ ήταν επιφυλακτικός σχετικά με την πλημμύρα των νέων υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης που φτάνουν στην αγορά. Αν και η τεχνολογία έχει δυνατότητες, υπάρχουν ακόμη «αρκετά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν», δήλωνε. Η Apple θα προσθέσει την τεχνητή νοημοσύνη στα περισσότερα από τα προϊόντα της, είπε, αλλά σε «πολύ προσεκτική βάση».

Apple CEO Tim Cook introduces Apple Vision Pro at Apple Park in Cupertino, California, U.S. June 5, 2023. Brooks Kraft/Apple Inc./Handout via REUTERS NO RESALES. NO ARCHIVES. HATHIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Η ανησυχία

Πέρα από αυτά όμως, στο παρασκήνιο, η Apple έχει αρχίσει να ανησυχεί μήπως χάσει μια δυνητικά υψίστης σημασίας αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των συσκευών.

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές και κάθε συσκευή. Και οι συσκευές της Apple, οι οποίες παρήγαγαν έσοδα σχεδόν 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, θα μπορούσαν να υποφέρουν αν η εταιρεία δεν συμβαδίσει με τις εξελίξεις της AI.

Το project Ajax

Γι’ αυτό η Apple άρχισε να θέτει τα θεμέλια για υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης με το πλαίσιο Ajax (Αίαντας), καθώς και με ένα εργαλείο τύπου ChatGPT για εσωτερική χρήση. Το Ajax δημιουργήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι για να ενοποιήσει την ανάπτυξη μηχανικής μάθησης στην Apple, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg που γνωρίζουν την προσπάθεια.

Η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει βελτιώσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στην αναζήτηση, το Siri και τους χάρτες με βάση αυτό το σύστημα.

Το δίλημμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ιστορία υπάρχει και ένα ακόμη ζήτημα. Η Apple αναπτύσσει μεν νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, αλλά δεν είναι σίγουρη για το πώς θα τα εμπορευματοποιήσει.

Η εφαρμογή chatbot δημιουργήθηκε ως πείραμα στα τέλη του περασμένου έτους από μια μικροσκοπική ομάδα μηχανικών. Η εξάπλωσή της εντός της Apple σταμάτησε αρχικά λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια σχετικά με τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, αλλά έκτοτε επεκτάθηκε σε περισσότερους υπαλλήλους. Παρόλα αυτά, το σύστημα απαιτεί ειδική έγκριση για την πρόσβαση.

Υπάρχει επίσης μια σημαντική προειδοποίηση: Οποιαδήποτε έξοδος από αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη χαρακτηριστικών που προορίζονται για πελάτες.

Ακόμα κι έτσι, οι υπάλληλοι της Apple το χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν στην κατασκευή πρωτοτύπων προϊόντων. Επίσης, συνοψίζει κείμενο και απαντά σε ερωτήσεις με βάση δεδομένα με τα οποία έχει εκπαιδευτεί.

Η Apple δεν είναι η μόνη που ακολουθεί αυτή την προσέγγιση. Η Samsung Electronics και άλλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αναπτύξει τα δικά τους εσωτερικά εργαλεία που μοιάζουν με το ChatGPT, αφού προέκυψαν ανησυχίες σχετικά με υπηρεσίες τρίτων που διαρρέουν ευαίσθητα δεδομένα.

Οι υπάλληλοι της Apple λένε ότι το εργαλείο της εταιρείας ουσιαστικά αντιγράφει τα Bard, ChatGPT και Bing AI και δεν περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά ή τεχνολογία. Το σύστημα είναι προσβάσιμο ως διαδικτυακή εφαρμογή και έχει απογυμνωμένο σχεδιασμό που δεν προορίζεται για δημόσια κατανάλωση. Ως εκ τούτου, η Apple δεν έχει επί του παρόντος σχέδια να το διαθέσει στους καταναλωτές, αν και εργάζεται ενεργά για τη βελτίωση των υποκείμενων μοντέλων του.

Αν και η εταιρεία δεν έχει ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο, άτομα που γνωρίζουν τις εργασίες πιστεύουν ότι η Apple στοχεύει να κάνει μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με την AI το επόμενο έτος.

Ένα ιδανικό σημείο για να ενσωματώσει η Apple την τεχνολογία LLM θα ήταν μέσα στο Siri, επιτρέποντας στη φωνητική βοηθό να εκτελεί περισσότερες εργασίες για λογαριασμό των χρηστών. Παρά την έναρξη λειτουργίας της το 2011, πριν από τα ανταγωνιστικά συστήματα, η Siri έμεινε πίσω από τους ανταγωνιστές, καθώς η Apple επικεντρώθηκε σε άλλους τομείς και υιοθέτησε λιγότερα χαρακτηριστικά υπέρ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Διαβάστε περισσότερα