Ανακοινώθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στον χώρο όπου καταγράφηκε το σιδηροδρομικό δυστύχημα φέρεται να ανιχνεύτηκε ουσία που δεν δικαιολογείται.

Όπως αναφέρει ο Ant1, σύμφωνα με το πόρισμα, το γενικό χημείο του κράτους πήρε δείγματα μετά από ένα μήνα και όχι τις πρώτες ημέρες από τον χώρο που έγινε το δυστύχημα και ανίχνευσε μεταξύ άλλων την ουσία ξυλόλιο, η οποία δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, από τα υπάρχοντα υλικά- στοιχεία των αμαξοστοιχιών.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε ότι πρόκειται για μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται ως διαλύτης στη χημική βιομηχανία, αλλά επειδή τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με της βενζίνης χρησιμοποιείται ακόμα και στη νοθεία καυσίμων.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, εάν είχε εγκατασταθεί σύστημα τηλεδιοίκησης και ETCS, θα είχε αποτραπεί το ατύχημα, ενώ δεν υπήρχε πλήρης επικοινωνιακή κάλυψη της διαδρομής οποιουδήποτε συρμού. Στο πόρισμά τους οι ειδικοί προειδοποιούν για την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για εξασφάλιση επικοινωνίας στο σύνολο των διαδρομών. Σημειώνουν δε ότι απουσίαζαν κανονισμοί πυρασφάλειας, και υπήρχαν μόνο συστάσεις για τα τρένα.

Σύμφωνα με τον Ant1, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί δύο πορίσματα των κρατικών αρχών στον εφέτη ανακριτή που ερευνά τη σιδηροδρομική τραγωδία.

Τέμπη: Γιατί έγινε έκρηξη

Επίσης, οι εκπρόσωποι των οικογενειών σε συνέντευξη που παραχώρησαν στην ΕΣΗΕΑ κατήγγειλαν πως έγινε αλλοίωση στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος, ενώ στάθηκαν και στην εύφλεκτη ύλη που εντοπίστηκε στα συντρίμμια.

Όπως ανέφεραν οι πραγματογνώμονες κατά πάσα πιθανότητα η ισχυρή έκρηξη και η φωτιά που προκλήθηκε στα βαγόνια ήταν αποτέλεσμα εύφλεκτης ύλης.

Όπως επισήμαναν στις 29 Μαρτίου έκαναν αυτοψία στα συντρίμμια, έλαβαν δείγματα και το γενικό χημείο του κράτους ανέφερε πως σε ένα εξωτερικό σημείο εντοπίστηκαν διαλύτες από το ξυλόλιο.

Ωστόσο, τόνιζαν πως δεν γνωρίζουν αν προκλήθηκε η έκρηξη και η φωτιά από την συγκεκριμένη ουσία.

«Ανέθεσα στην επιτροπή τα τεχνικά ζητήματα Προσπαθούμε κατόπιν αυτοψιών στα συντρίμμια να συλλέξουμε σημαντικά στοιχεία που βοηθούν στην διαμόρφωση ενός πορίσματος», ανέφερε ο πατέρας θύματος και δικηγόρος κ. Ψαρόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει «αλλοίωση στοιχείων του τόπου του εγκλήματος».

«Από τα όσα γνωρίζουμε απομακρύνθηκε τεράστιος όγκος χωμάτων με συνέπεια να αλλοιωθεί εμφανέστατα ο τόπος του δυστυχήματος. Από την στιγμή που προκλήθηκε έκρηξη ή φωτιά έπρεπε να αναλυθεί ο όγκος των χωμάτων. Έχει μεταφερθεί σε σημείο που δεν γνωρίζουμε. Δεν έχουμε λάβει απαντήσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σημαντικό διότι δυσκολεύει την πραγματογνωμοσύνη όλων όσων έκαναν την αυτοψία. Η δειγματοληψία έγινε από το χημείο του κράτους στις 30 Μαρτίου δηλαδή 30 ημέρες μετά το δυστύχημα.», ανέφερε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη.

Τέμπη: Απολογούνται διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ στον ανακριτή

Σήμερα, Τρίτη, απολογούνται διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ στον εφέτη ανακριτή, στη Λάρισα για πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, απολογούνται ο νυν διευθυντής της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης Ζαχαρίας Στουρνάρας και ο γενικός διευθυντής (από 21-3-2017 έως 15-11-2019) της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ Γρηγόρης Σαμπατακάκης.

Διαβάστε ακόμη: