Οδηγία να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων Covid-19 προτρέπει τους Αμερικανούς το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), έχουν κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία 4, γεγονός που αναμένεται να αποτελέσει πλήγμα για τον τουρισμό, την ώρα μάλιστα που οι αφίξεις Αμερικανών τουριστών έχουν καταγράψει άνοδο.

Στη λίστα με τις χώρες που εντάσσονται σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου περιλαμβάνονται επίσης η Ιρλανδία, το Ιράν και οι Παρθένες Νήσοι, η Λιβύη, το Καζακστάν, η Ανδόρρα, η Μάλτα κ.ά.

Τι οδήγησε τις ΗΠΑ να εκδώσουν αυτή την οδηγία

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, το οποίο αποδίδεται κυρίως στην επικράτηση του στελέχους Δέλτα του SARS-CoV-2, που είναι ικανό να προκαλέσει λοίμωξη ακόμα και σε πλήρως εμβολιασθέντες. Υπολογίζεται ότι το στέλεχος Δέλτα ευθύνεται για μία αύξηση της τάξης του 300% στα νέα κρούσματα COVID-19 από τις 19 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2021.

Η διευθύντρια του CDC, δρ Rochelle Walensky, δήλωσε ότι τα νεότερα δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασθέντες μπορεί να μολυνθούν από το νέο στέλεχος Δέλτα και μάλιστα να το μεταδώσουν και σε άλλα άτομα, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανεμβολίαστους.

Τα CDC επανέφεραν τη σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και από εμβολιασμένους, ενώ οι ομοσπονδιακές υγειονομικές υπηρεσίες εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης και τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της covid-19 σε πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο στόχος για το 70% των ενηλίκων που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την covid-19 επετεύχθη χθες Δευτέρα, με καθυστέρηση ενός μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC,  το 60,6% των ενηλίκων και το 49,7% του συνολικού πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως. Ο προέδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αρχικά είχε θέσει στόχο το 70% να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση κάποιου από τα εγκεκριμένα εμβόλια ως την 4η Ιουλίου, την ημέρα της αμερικανικής εθνικής εορτής.

Ωστόσο, η επιβράδυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, ειδικά σε πολιτείες παραδοσιακά συντηρητικές, στο νότιο και στο μεσοδυτικό τμήμα της χώρας, καθώς και μεταξύ των πιο νέων, των πιο φτωχών και των μελών εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων, είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επίτευξή του.