Με τη φωτιά να κατατρώει στρέμματα πράσινου στην Βαρυμπόμπη και την ευρύτερη περιοχή, τις τελευταίες ώρες αυξάνονται οι φόβοι ότι αν προχωρήσει βαθύτερα στο Τατόι, θα κινδυνεύσεουν πέρα από το δάσος και τα ζώα της περιοχής και ο ιστορικός πλούτος του Τατοΐου. Όχι μόνο ο ιστορικός πυρήνας του θερινού παλατιού και ολόκληρης της ανακτορικής ζώνης με τα δεκάδες κτίρια, αλλά και τα κοντέινερς όπου φυλάσσονται και συντηρούνται εκατοντάδες αντικείμενα αξίας -ιστορικής και οικονομικής- όχι μόνο του Τατοϊου αλλά όλων των ανακτόρων και οικιών της πρώην βασιλικής οικογένειας. Ολα τους είναι κηρυγμένα από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σε προληπτική μεταφορά κάποιων από τα χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονται εντός του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου προχωρά η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη καθώς μία από τις εστίες της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατακαίει από το μεσημέρι την ευρύτερη περιοχή, έχουν πλησιάσει πολύ στα ιστορικά όρια του κτήματος και μία πιθανή αλλαγή της φοράς των ανέμων, κατά την διάρκεια της νύχτας, θα μπορούσε θα μπορούσε να απειλήσει την Ανακτορική Ενότητα όπου βρίσκονται όλα τα κτίρια αλλά και όσα πολύτιμα βρίσκονται μέσα σε αυτά.

Πάνω από 60.000 αντικείμενα 

Εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 60.000 τα αντικείμενα που καταγράφονται ως κινητή περιουσία και τα οποία έχουν ήδη συντηρηθεί, ενώ η δραστήρια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων δουλεύει άοκνα διαρκώς καθώς εσχάτως ήρθαν νέα αντικείμενα στο φως, αφού το Τατόι είχε μπει στην τελική ευθεία για την εκ νέου ενεργοποίησή του. Μάλιστα οι σχετικές εργασίες έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 49 θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο μεταξύ, επί ποδός βρίσκεται και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υπουργό Λίνα Μενδώνη να έχει επιστρέψει εσπευσμένα από την περιοδεία της στις Κυκλάδες και να βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του περιφρουρούν τα κινητά μνημεία να βρίσκονται σε επιφυλακή.