Δύο ολυμπιακά, τρία παγκόσμια μετάλλια και πολλές ακόμα διακρίσεις κατέκτησε στην καριέρα της. Τι άλλο, καλύτερο θα μπορούσε να έχει στο βιογραφικό του μία υποψήφια πρόεδρος; Μια αθλήτρια που τίμησε όσο λίγες την «γαλανόλευκη», η Τασούλα Κελεσίδου διεκδικεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στον ΣΕΓΑΣ, την αρχαιότερη ελληνική αθλητική ομοσπονδία, έχοντας ως παρακαταθήκη την πορεία της στους αγωνιστικούς χώρους.
Τώρα φιλοδοξεί από ένα νέο πόστο, που θα διεκδικήσει στις επερχόμενες εκλογές του ΣΕΓΑΣ, αυτό της προέδρου, να συμβάλλει στην Αναγέννηση του Στίβου.
Η Τασούλα Κελεσίδου «ανοίγει τα χαρτιά της» σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Γιάννη Τίληρο.
– Γιατί επέλεξες να είσαι υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΓΑΣ;
Γιατί έφτασε η ώρα της πιο δυναμικής γενιάς που έβγαλε ο ελληνικός αθλητισμός. Εγώ δεν είμαι παρά ένας κρίκος μιας αλυσίδας που άρχισε να σφυρηλατεί η Βούλα Πατουλίδου το 1992. Είμαι υποψήφια πρόεδρος γιατί πρώτα από όλα μού το είπε η καρδιά μου!
Είμαι υποψήφια πρόεδρος γιατί έχω ελπίδα και δύναμη ψυχής για το αύριο. Θέλω να είμαι πρόεδρος για να καταθέσω όπως εγώ μπορώ την γνώση, το όραμά μου και την εμπειρία μου. Μπορώ να είμαι πρόεδρος γιατί διακατέχομαι από δικαιοσύνη και ηθική. Είμαι υποψήφια γιατί θα προστατεύσω τα νέα παιδιά στον δρόμο τους για το αύριο. Να ξέρουν ότι θα έχουν δίπλα τους ένα χέρι να πιάσει το δικό τους στις δυσκολίες και στις ευκολίες τους…
– Θα έχεις απέναντί σου μια άλλη σπουδαία αθλήτρια, τη Σοφία Σακοράφα. Ποια είναι η άποψή σου για αυτήν;
Τιμώ την διαδρομή της και την αθλητική της πορεία. Η Σακοράφα μπορεί να βοηθήσει το στίβο πολυεπίπεδα. Έχει ικανότητες και θα ήθελα πάρα πολύ να βρίσκεται στο νέο διοικητικό συμβούλιο για να προσφέρει με την εμπειρία της. Θα πρέπει να διευκρινίσω κάτι.
Δεν την βλέπω ως αντίπαλο αλλά ως συμμαχήτρια στον αγώνα που έχουμε να δώσουμε για να πάμε τον στίβο πιο ψηλά! Τα προβλήματα μας ενώνουν και είμαι σίγουρη ότι η επόμενη μέρα θα βρει όχι μόνο εμένα με τη Σοφία, αλλά όλα τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ μία γροθιά. Είμαστε σε μία προεκλογική περίοδο και ενδεχομένως υπάρχουν κάποιες οξύνσεις, οι οποίες έχουν προκληθεί από το παλιό.
Στην ομοσπονδία δυστυχώς η τελευταία δεκαετία, κυρίως, λειτούργησε σε συνθήκες κατεστημένου. Είναι λογικό αν σκεφτείτε ότι τα μέλη της διοίκησης βρίσκονταν στη θέση αυτή για 24 χρόνια.
Οι αρχικοί στόχοι ξεχάστηκαν και κυριάρχησε μία επίμονη προσπάθεια για να παραμένουν τα ηγετικά στελέχη στην καρέκλα. Έχω δηλώσει και στο παρελθόν ότι πικράθηκα λίγο όταν ανακοίνωσε η Σακοράφα υποψηφιότητα για τη θέση της προέδρου! Όχι γιατί είχα προηγηθεί εγώ, προς Θεού! Δεν αντιλήφθηκε θεωρώ η ίδια ότι ουσιαστικά δεν ήταν παρά το άλλοθι για να παραμείνουν στο προσκήνιο οι ίδιες πολιτικές και τα πρόσωπα.
– Διεκδικείς να γίνεις η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.
Θα ήθελα σε μερικά χρόνια να με θυμούνται ως την πιο επιτυχημένη πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ και όχι ως την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ. Αυτός είναι ο στόχος. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο αν οι επικεφαλής είναι άνδρες ή γυναίκες, το πρόβλημα στην κορυφή είναι οι παρέες.
Ένας πρόεδρος, μία διοίκηση θα πρέπει να ενεργοποιεί και να αξιοποιεί τους καλύτερους! Με τιμά που θα είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, αλλά θέλω να ξέρετε ότι διαθέτω πυγμή, βούληση και αποφασιστικότητα για να βάλω τον στίβο στη νέα εποχή και θα συνεργαστώ με τους καλύτερους χωρίς να ξεχωρίζω άντρες και γυναίκες.
– Πώς σχολιάζεις την αρνητική στάση της απερχόμενης διοίκησης στις υποψηφιότητες πρώην αθλητών και αθλητριών;
Ήταν ένα τραγικό λάθος. Τόσοι ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές είχαν εκφράσει τη βούληση στο πρόσφατο παρελθόν να ενεργοποιηθούν στα διοικητικά. Ξέρετε, εμείς, η νέα γενιά του αθλητισμού, έχουμε δουλέψει σκληρά και οι θυσίες μας δεν έγιναν μόνο για προσωπική ανέλιξη και επιτυχία.
Όταν βλέπω σήμερα ένα νέο παιδί, ένα νέο ταλέντο να χάνεται, η καρδιά μου σπαράζει γιατί αυτό το παιδί είμαι εγώ στα πρώτα μου βήματα. Ξέρω τον δρόμο, γνωρίζω τι πρέπει να κάνω, για αυτό και είδατε σε αυτή την υποψηφιότητά μου για πρόεδρος να συντάσσονται δίπλα μου οι κορυφαίοι αθλητές της χώρας.
Οι οποίοι ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, γιατί, όπως προανέφερα, από κάποια στιγμή και μετά χάθηκε ο στόχος και κυριάρχησαν οι παρέες…
– Τι πρέπει να αλλάξει και τι είσαι διατεθειμένη εσύ να αλλάξεις στον ΣΕΓΑΣ;
Πολλά πρέπει να αλλάξουν! Δυστυχώς τα κενά είναι τεράστια. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις τόσο σε κλειστό όσο και σε ανοιχτό στίβο. Όταν θέτουμε αυτό το ζήτημα λένε μα είναι δουλειά της πολιτείας. Ωραία, συνεργάσου με την πολιτεία να το λύσεις. Γι αυτό είσαι διοίκηση, αν δεν μπορείς αφήνεις τον χώρο να το κάνουν άλλοι.
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουμε. Οι μισθοί και τα οδοιπορικά προπονητών και αθλητών βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι έχουμε σχεδιάσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα – επανάσταση για τον ΣΕΓΑΣ.
Τα σωματεία θα πρέπει να εργάζονται για την ανάπτυξη του στίβου και ο ΣΕΓΑΣ να βρίσκεται δίπλα τους. Θέλουμε περισσότερους αγώνες. Πριν από 15-20 χρόνια γινόντουσαν σπουδαία και μεγάλα meeting στην Ελλάδα, τώρα ψάχνουν τα παιδιά όχι μόνο τα στάδια αλλά και αγώνες για να συμμετάσχουν…
– Ποια, κατά τη γνώμη σου, είναι τα μεγαλύτερα λάθη των προηγούμενων διοικήσεων;
Θα μπορούσα να απαριθμήσω μία σειρά από αστοχίες, μικρότερες, μεγαλύτερες ή και πολύ σοβαρές. Εκτιμώ ότι η ήττα της σημερινής διοίκησης έρχεται ως αποτέλεσμα, πρώτα από όλα της υπεροψίας που δημιούργησε αυτή η 24ετής παντοκρατορία της. Μία ψευδαίσθηση ισχύος που τελικά έβλαψε τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της.
Το συζητώ με τους συναθλητές μου αυτή την περίοδο και φρίττω μόνο στη σκέψη. Είναι 2021 και βγαίνω πρόεδρος. Φτάνουμε στο 2043 και συνεχίζω να είμαι πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Κρίνετέ με λοιπόν εσείς… πώς θα με χαρακτηρίζατε… Αυτό για να καταλάβετε ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος της απελθούσας διοίκησης του ΣΕΓΑΣ και ειδικότερα του Βασίλη Σεβαστή.
– Τι απαντάς σε αυτούς που σε κατηγορούν ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητά σου η Πολιτεία;
Έχω πει ότι για να πάει μπροστά ο στίβος θα συναντηθώ με τον υπουργό, με τον πρωθυπουργό, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους περιφερειάρχες με τους δημάρχους, με όποιον απαιτείται και εκτιμώ ότι μπορεί να βοηθήσει. Και υπάρχει και η βούληση και η θέληση για συνεργασία.
Θα συναντηθώ, λοιπόν, με όλους αυτούς και θα συνεργαστώ. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πολιτική και να αντιπολιτευόμαστε κομματικά η παραταξιακά την εκάστοτε εξουσία. Οι κινήσεις μας στον αθλητισμό είναι οικουμενικές.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης, με τον οποίο έχω συζητήσει και νομίζω ότι θα σταθεί δίπλα στον στίβο όσο κανείς άλλος, μπήκε στο στόχαστρο όχι για την πολιτική του στον αθλητισμό αλλά διότι δημιούργησε τις συνθήκες να φύγουν οι αιωνόβιοι παράγοντες.
Κάποιος έπρεπε να το κάνει και ο υπουργός Αθλητισμού δεν στηρίζει την Κελεσίδου κομματικά, στηρίζει όλες τις νέες προσπάθειες στο σύνολο των ομοσπονδιών. Άλλωστε, μόνο παραταξιακή δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος την «Αναγέννηση» της οποίας ηγούμαι.
– Γιατί να σε ψηφίσουν;
Για να τους κάνω περήφανους εργαζόμενη με απίστευτη ταπεινότητα. Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, μου αρέσουν οι πράξεις. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα «θα γίνω πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ για να γίνω πρόεδρος»! Αν το θέλετε τη δόξα και τη φήμη την είχα κερδίσει προ πολλού, δεν ήταν ποτέ οδηγός μου.
Είναι η πίστη μου και η αγάπη μου για τον στίβο αυτή που με ενεργοποίησε. Είναι η προσήλωσή μου σε ιδανικά τα οποία και αποτελούν τη βάση του αθλητισμού και που βλέπω ότι χάνονται. Είναι το παιδαγωγικό έργο, είναι ο πολιτισμός, είναι η Ελλάδα.
Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτή την πατρίδα. Δεν σβήνει ποτέ η υποχρέωσή μας προς αυτή. Γιαυτό ζητώ να με ψηφίσουν, υπόσχομαι να κάνω ό,τι μπορώ και να δώσω χώρο στην εντιμότητα.
– Αν δεν καταφέρεις να κερδίσεις τις εκλογές, ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σου;
Μα η συμμετοχή στα κοινά και η προσδοκία για το καλύτερο δεν ενεργοποιείται μόνο με τη θέση του προέδρου. Τα μετερίζια από τη βάση μέχρι την κορυφή είναι αρκετά και ο καθένας θα πρέπει να έχει τη διάθεση να αγωνιστεί από όποιο σημείο βρεθεί στη μάχη.
Ο αγώνας λοιπόν για έναν καλύτερο ΣΕΓΑΣ και στίβο θα είναι συνεχής και θα τον υπηρετήσω με συνέπεια. Είναι το σπίτι μου και δεν θα το εγκαταλείψω ποτέ.