Μέσα στην εβδομάδα -ενδεχομένως και σήμερα Τετάρτη 4/9- αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εκταμίευση της 4ης δόσης των επιδοτήσεων που λαμβάνει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Με την καταβολή των επιχορηγήσεων αυτών, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, το ποσό απορρόφησης θα ξεπεράσει το 50% της συνολικής χρηματοδότησης που θα δοθεί στην Ελλάδα ως το 2026. Σε απόλυτους αριθμούς, από τα 36 δισ. ευρώ του συνολικού «πακέτου» επιχορηγήσεων και δανείων για τη χώρα, θα έχει λάβει πλέον τα 18,2 δισ. ευρώ.
Με την νέα έγκριση πληρωμών, ολοκληρώνεται το 4ο αίτημα πληρωμής της χώρας, καθώς στα τέλη Ιουλίου εκταμιεύθηκαν ήδη και άλλα 2,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των χαμηλότοκων δανείων προς τη χώρα.
Έτσι πάντως, παρά τις ανησυχίες και τα προβλήματα που διαπιστώνονται για την πρόοδο των προγραμμάτων και τη δυνατότητα απορρόφησης, οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα συνεχίζονται και αγγίζουν πλέον το 50,5% (πάνω από το μισό) όταν ο μέσος όρος της υπόλοιπης Ευρώπης δεν ξεπερνά το 33% (το 1/3 δηλαδή των διαθεσίμων κονδυλίων για κάθε κράτος-μέλος).
Η έγκριση από την Κομισιόν έρχεται να επισφραγίσει, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ότι στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί ήδη 794 έργα και δέσμες έργων, ενώ στο σκέλος των δανείων έχουν συναφθεί 339 δανειακές συμβάσεις που αντιστοιχούν σε ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 12,4 δισ. ευρώ -εκ των οποίων μάλιστα το 50% προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στόχος 7 δισ. σε 4 μήνες!
Τον Οκτώβριο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στην αίτηση και για την 5η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα αφορούν δάνεια και το 1,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις. Πρώτα όμως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει άλλα 29 δύσκολα ορόσημα και τον στόχο της συμβασιοποίησης 8,5 δισ. ευρώ νέων δανείων του ΤΑΑ από επιχειρήσεις (που εκτιμάται πως έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. ως τώρα).
Όλα τα ποσά αυτά έρχονται να χρηματοδοτήσουν το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών, ύψους 12,2 δισ. ευρώ, με τους πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να ανέρχονται στα 3,6 δισ. ευρώ για φέτος.
Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν «πέσει» στην οικονομία περίπου 5,5 δισ. ευρώ και, επομένως, πρέπει να διοχετευθούν και άλλα 7 δισ. ευρώ περίπου, μέσα στο τελευταίο 4μηνο του έτους.
Πέρυσι στόχος ήταν να μπουν στην οικονομία 2 δισ. από το Ταμείο, ο οποίος και επετεύχθη. Φέτος, ο στόχος είναι 3,6 δισ. ευρώ, για το 2025 είναι 5 δισ. και για το 2026 άλλα 5 δισ. ευρώ.
Οι ανησυχία που εκφραζόταν πάντως μήπως προκληθούν καθυστερήσεις και χαθούν κονδύλια, αφορούσε κυρίως συμβάσεις για δάνεια της 4ης δόσης, για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Ελαιώνα και την ενεργειακή αναβάθμιση 9.700 εμπορικών κτηρίων. Η 4η δόση δεν μπλοκαρίστηκε, αλλά αν τα καθυστερούμενα ορόσημα δεν ολοκληρωθούν, τότε θα πρέπει να μεταφερθούν στην 5η δόση -εκτός από τα 29 προαπαιτούμενα που ήδη έχουν συνδεθεί με την εκταμίευσή της- και κάποια ολοκληρωμένα ορόσημα που συνδέονται την 6η δόση, πριν η Αθήνα υποβάλει την σχετική αίτηση στις Βρυξέλλες.
Για τον λόγο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, έχει θέσει ως επιτακτική την ανάγκη συντονισμού των υπουργείων, ώστε τα ορόσημα να ολοκληρώνονται εγκαίρως και να μην απαιτηθεί η μεταφορά οροσήμων από δόση σε δόση, που θα δημιουργήσει -αργά ή γρήγορα- μεγαλύτερο πρόβλημα στη ροή των πόρων από το ΤΑΑ.