Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκινά επισήμως, με την Ελλάδα να ετοιμάζει το αίτημα για την 6η δόση, ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Η υποβολή αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, ενόψει και της ευρωπαϊκής φθινοπωρινής αναθεώρησης όλων των εθνικών σχεδίων.
Μέχρι σήμερα έχει εκταμιευτεί το 59,4% των διαθέσιμων πόρων (ήτοι 18,2 δισ. ευρώ), ενώ ο κυβερνητικός στόχος είναι η κάλυψη του 80% έως το τέλος του 2025. Αν εγκριθεί το νέο αίτημα, η απορρόφηση θα φτάσει στο 71%, με το 7ο αίτημα (ύψους 3,5 δισ. ευρώ) να έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.
Αναθεώρηση με έμφαση στην εφαρμοσιμότητα
Η νέα ελληνική πρόταση περιλαμβάνει 108 μέτρα που τροποποιούνται ή αντικαθίστανται, καθώς κρίθηκαν ανεφάρμοστα ή μερικώς υλοποιήσιμα, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, χαμηλής ζήτησης ή τεχνικών δυσκολιών.
Στη θέση τους εντάσσονται ώριμα έργα υψηλής προτεραιότητας, όπως:
-
Αναβάθμιση ασφάλειας σε σιδηροδρομικά τούνελ του ΟΣΕ
-
175 νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
-
“Έξυπνες” διαβάσεις και φωτιστικά σε βασικούς οδικούς άξονες
-
Ενίσχυση ψηφιακών υποδομών σε υγεία, εκπαίδευση και πολεοδομία
-
Δύο νέα αεροσκάφη Πολιτικής Προστασίας
-
Νέο πολυμεσικό σύστημα επικοινωνίας με τους πολίτες
Η πρόταση, που υποβλήθηκε στις 14 Μαΐου 2025, είναι χρηματοδοτικά ουδέτερη: δεν μειώνονται τα κονδύλια, αλλά ανακατανέμονται στη βάση ρεαλισμού και προτεραιοτήτων.
Αμετάκλητο τέλος το 2026 – Προθεσμίες χωρίς παράταση
Το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται αμετάκλητα το 2026. Οι χώρες έχουν περιθώριο έως τις 31 Αυγούστου 2026 να υλοποιήσουν τα έργα και να κλείσουν όλα τα ορόσημα, ενώ η τελευταία δυνατότητα υποβολής αιτήματος πληρωμής είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2026. Καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μετά τις 31 Δεκεμβρίου.
Η τελική έγκριση της αναθεώρησης από το ECOFIN αναμένεται μέσα στον Ιούλιο, αφού ήδη έχει υπάρξει θετική εισήγηση από την Κομισιόν.
Το στοίχημα: Από το «δώρο», στο αποτύπωμα
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τη χώρα είναι η έγκαιρη και ουσιαστική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Πόρων που κάποτε θεωρήθηκαν ιστορική ευκαιρία ή ακόμη και δώρο – και πλέον μεταφράζονται σε συγκεκριμένα έργα με μακροχρόνιο αποτύπωμα.
Η μετατροπή των δισεκατομμυρίων του RRF σε χειροπιαστές παρεμβάσεις θα κρίνει και την αποτελεσματικότητα του κράτους, και την ικανότητα του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί μια μοναδική ευκαιρία μεταμόρφωσης της χώρας.