Εκταμιεύθηκε η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο κ. Ντομπρόβσκις έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική πλευρά για την επιτυχή εκπλήρωση των κριτηρίων για την εκταμίευση της δόσης. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με την πρώτη δόση των 3,6 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει ότι ξεκινούν μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από αυτήν. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας και τόνισε ότι θα υπάρξουν δράσεις που θα τονώσουν ειδικά την απασχόληση.
Μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ ο κ. Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε και επίσημα την έγκριση και την εντολή εκταμίευσης της πρώτης δόσης των 3,6 δισ. ευρώ.
Ξεκινούν μεγάλα έργα
«Ξεκινούν μεγάλα έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού σε όλη την Επικράτεια και σε πολλούς κλάδους με έμφαση στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση του ταμείου ανάκαμψης και ήταν από τις τρεις πρώτες χώρες που συνέταξαν τον σχέδιό τους. Να θυμίσουμε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση σε πόρους ως προς τον πληθυσμό και ως προς το ΑΕΠ μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος είπε ότι το πρώτο δάνειο από αυτά τα χρήματα δόθηκε σε μικρομεσαία επιχείρηση για την αναβάθμισή της.
Ανέφερε επίσης ότι στηρίζονται μεγάλα έργα όπως το «εξοικονομώ», πρόγραμμα ιδιαίτερα σημαντικό αυτή την περίοδο που αυξάνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος.
«Θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με πρώτη τη ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν την ανάκαμψη όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι κρίσιμη η ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική. Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη στην αγορά της ενέργειας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συνεπώς, συνέχισε, είναι απαραίτητο στην επόμενη σύνοδο κορυφής να ληφθούν μέτρα και υπογράμμισε την ανάγκη για ευρωπαϊκές λύσεις.
«Διαφορετική η ήπειρός μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Εμείς το έχουμε ξαναζήσει και δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια νέα άνοδο του λαϊκισμού να ανακόψει το δρόμο της αλήθειας, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων», επισήμανε.
Είπε επίσης ότι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και για το μέλλον του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας «που πρέπει να λάβει υπόψη του τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται και την ανάγκη να θωρακιστούμε αμυντικά».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ποτέ δεν σταμάτησε τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες γνωρίζουμε «ότι αυτά τα χρήματα είναι συνδεδεμένα».
Συγχαρητήρια Ντομπρόβσκις
Ο κ. Ντομπρόβσκις έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στην ομάδα που ετοίμασε το σχέδιό της.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομία και να περάσει σε μια πιο πράσινη πιο καινοτόμο οικονομία. Το πακέτο που θα δοθεί στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα που δίνονται σε κράτη μέλη της ΕΕ» είπε, σημειώνοντας πως συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ενεργειακή ανεξαρτησία. «Έτσι θα μειωθούν οι λογαριασμοί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Θα υποστηριχθούν μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική», υπογράμμισε.
Johannes Hahn: Σήμερα εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 3,55 δισεκ. προς την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης
«Σήμερα εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 3,55 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα». Αυτό έκανε γνωστό ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Johannes Hahn, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, «Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανθεκτικότητα των κρατών». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν πρέπει απλά να ανακάμψουμε, πρέπει να καταστήσουμε τις οικονομίες μας πιο ανθεκτικές και πιο ανταγωνιστικές».
Ειδικότερα, όσον αφορά την Ελλάδα ο Αυστριακός Επίτροπος τόνισε σχετικά με τα 3,55 δισεκατομμύρια, ότι τα 1,6 αφορούν σε Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από δανεισμό μέσω του RRF.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι: «Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα είναι να γίνουν επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από ορυκτά καύσιμα καθώς και επενδύσεις στην αποδοτικότητα ενέργειας».
Επιπλέον, όπως είπε: «Η πρωτοβουλία, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για τη μεταφορά φυσικού αερίου, πρέπει να συνεχιστεί. Έτσι θα αυξηθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη επενδύσεων στην ψηφιακή μετάβαση.
Αναφέρθηκε επίσης στην έκδοση ομολόγων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Όπως είπε: «Η Ε.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων ύψους 100 δισεκ ευρώ για την περυσινή χρονιά ενώ άλλα τόσα πρόκειται να εκδοθούν και φέτος».
«Είμαστε καλά εξοπλισμένοι για να αντέξουμε και αυτή την κρίση. Το πρόγραμμα “Next Generation EU” είναι αρκετό για την αντιμετώπισή της», ξεκαθάρισε ο έμπειρος πολιτικός. «Η πανδημία εξαφανίζεται και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία νέα κρίση με τον πόλεμο» επεσήμανε.
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Την εκταμίευση της α’ δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι «πριν από την Ελλάδα, μόλις δύο χώρες από τις 27 της ΕΕ έχουν λάβει την πρώτη δόση πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Από τα 3,6 δισ. ευρώ, 1,72 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος της μη επιστρεπτέας στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης (δηλαδή σε επιδοτήσεις) και 1,84 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, στο σκέλος των δανείων.
«Στη δύσκολη σημερινή εποχή, είναι μια αισιόδοξη είδηση ότι η χώρα μας πρωτοπορεί στην εφαρμογή του Εθνικού της Σχεδίου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” και αυτό αναγνωρίζεται από την Ευρώπη, που εκταμίευσε, σήμερα, 3,6 δισ. ευρώ προς τον ελληνικό προϋπολογισμό. Είναι ευτυχής συγκυρία ότι, την ίδια μέρα, βγαίνουν οι προσκλήσεις, ύψους 510 εκατ. ευρώ, του “Ελλάδα 2.0”, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αγροτοδιατροφικού τομέα και τα συλλογικά αγροτικά σχήματα, γιατί φαίνεται, έμπρακτα, πως το Εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του ελληνικού Σχεδίου υπάρχουν προγράμματα, που έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί, όπως η «Ψηφιακή Μέριμνα Ι», που αφορά στην αγορά, μέσω voucher, τεχνολογικού εξοπλισμού, με δικαιούχους πάνω από 500.000 μαθητές. Άλλα προγράμματα και έργα έχουν, ήδη, ξεκινήσει να υλοποιούνται, όπως το «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά, το οποίο στον παρόντα κύκλο αναμένεται να ενισχύσει, για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, 100.000 νοικοκυριά, η ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης και η Γραμμή Μεταφοράς του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, που επιταχύνει την είσοδο φθηνών Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μας μίγμα, το «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», που αφορά στην αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για εκπαιδευτικούς και μαθητές πυρόπληκτων περιοχών, με 170.000 ωφελούμενους, ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών.
Επιπλέον, σήμερα (8/4/2022), δημοσιεύονται πέντε προσκλήσεις, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα: «Πράσινος αγρο-τουρισμός», «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων», «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα», «Γενετική Βελτίωση ζώων» και «Αναδιάρθρωση καλλιεργειών».
Υλοποίηση σειράς έργων
Παράλληλα, ξεκινάει η υλοποίηση σειράς έργων, που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως:
1. Η Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων (Δ’ φάση), για την οποία ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
2. Τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, όπου έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος διακηρύξεων.
3. Η προστασία των δασών, με την έναρξη καθαρισμού των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών (πρόγραμμα Anti-Nero), μέσω προσκλήσεων από τα τοπικά δασαρχεία.
4. Η Ψηφιοποίηση αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.
5. Οι Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, όπου στο πλαίσιο της πρόσκλησης ολοκληρώνεται η υποβολή των προτάσεων από τους Δήμους.
6. Οι Μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, με τη σχετική πρόσκληση να είναι ενεργή (έως 30.4.2022), για την υποβολή προτάσεων από τους Δήμους.
7. Μεγάλα ψηφιακά έργα, που εκσυγχρονίζουν το Δημόσιο Τομέα, όπως το GOV_ERP – Σύζευξις ΙΙ και η Διαλειτουργικότητα, για τα οποία οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο.
8. Η ψηφιοποίηση των αρχείων του e-ΕΦΚΑ, η οποία αφορά στο ιστορικό των ασφαλισμένων και θα συνεισφέρει στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων (βρίσκεται σε στάδιο διακήρυξης).
9. Τα Ερευνητικά Κέντρα, για τα οποία έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των δομών τους.
Το Ταμείο Ανάκαμψης, χρηματοδοτεί, επίσης, πληθώρα προγραμμάτων και δράσεων, που απευθύνονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα έχουν ενεργοποιηθεί οι εξής δράσεις:
1. Προσωπικός Βοηθός ΑμΕΑ: Έχει εκδοθεί η πρόσκληση και από 14.4.2022 ξεκινούν οι αιτήσεις των ΑμΕΑ για την επιλογή προσωπικού βοηθού.
2. Προγράμματα κατάρτισης νέας γενιάς για 80.000 ανέργους: Έχουν δρομολογηθεί και, ήδη, εκδόθηκε η πρόσκληση προς τους παρόχους κατάρτισης για την εγγραφή τους στο σχετικό μητρώο.
3. Η μεταρρύθμιση του συστήματος clawback και ο συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες: Έχει εκδοθεί η πρόσκληση προς τις δικαιούχους επιχειρήσεις.
Έκδοση προκλήσεων
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθούν προσκλήσεις για:
* Προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων άνω των 45 ετών
* Αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων (Έξυπνη μεταποίηση)
* Δημιουργία – αναβάθμιση – εξυγίανση βιομηχανικών πάρκων
* Ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
* Το «Εξοικονομώ» των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων
* Αντικατάσταση των ταξί με ηλεκτροκίνητα (πράσινα ταξί)
* Το «Φορτίζω παντού», που αφορά στη δημιουργία χιλιάδων, σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα
* Το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης, με πρώτη δράση αυτή για τον καρκίνο του μαστού
Συνολικά, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί περισσότερα από 170 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, εκφράζεται υψηλό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για το δανειοδοτικό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» (η πρώτη επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες και αφορά στην ελληνική μεταλλευτική βιομηχανία «Ελληνικοί Λευκόλιθοι»), στο οποίο συμμετέχουν εννέα πιστωτικά ιδρύματα (έξι εγχώρια, η ΕΑΤΕ και δύο διεθνή).
Τα ορόσημα που εκπληρώθηκαν ήταν:
- Ανακαίνιση κατοικιών (έναρξη πρώτου γύρου)
- Σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου)
- Ενεργειακή φτώχεια (έγκριση σχεδίου δράσης)
- Διαγωνισμός για την κατασκευή 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων
Πολιτικής Προστασίας
- Έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων
- Έναρξη ισχύος εργασιακού νόμου
- Έναρξη ισχύος νομοθεσίας για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ
- Έναρξη ισχύος νομοθεσίας για το clawback
- Πρόγραμμα κωδικοποίησης φορολογικής νομοθεσίας
- Νέα Δικαστικά Κτίρια (επιλέξιμα κτίρια)
- Νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
- Επιχειρησιακές συμφωνίες με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
- Δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για εμπορικές τράπεζες
- Έναρξη ισχύος της νόμιμης εντολής της ΕΔΕΛ και δημιουργία του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου
- Κατάρτιση χάρτη πορείας για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων
Η πορεία του Ελλάδα 2.0 μέχρι σήμερα
- Το «Ελλάδα 2.0» ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε (27.4.2021) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τρίτο που έλαβε τη θετική της αξιολόγηση (17.6.2021) και την έγκριση του ECOFIN (13.7.2021).
- Η προχρηματοδότηση, που εκταμιεύθηκε στις 9.8.2021, αντιστοιχεί στο 13% (3,96 δισ. ευρώ) των χρημάτων που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων που υπέγραψαν (21.12.2021) με την Επιτροπή τις απαραίτητες Επιχειρησιακές Ρυθμίσεις και η τρίτη (μετά την Ισπανία και τη Γαλλία) που κατέθεσε (29.12.2021) το πρώτο αίτημα πληρωμής, τηρώντας το προβλεπόμενο -στις Επιχειρησιακές Ρυθμίσεις- χρονοδιάγραμμα.
- Στις 28.2.2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη θετική, προκαταρκτική αξιολόγησή της, επί του πρώτου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας. Εκεί, αποτυπωνόταν η επιτυχής ολοκλήρωση από τη χώρα μας όλων των απαιτούμενων οροσήμων.
- Η εκταμίευση της πρώτης δόσης, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», έγινε, σήμερα, 8 Απριλίου 2022.
- Το δεύτερο αίτημα πληρωμής προγραμματίζεται να υποβληθεί μέσα στο καλοκαίρι, και η εκταμίευσή αναμένεται εντός του 2022.