Οι Ταλιμπάν κλείνουν τις διπλωματικές αποστολές του Αφγανιστάν στις ΗΠΑ, επτά μήνες αφού οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές μαχητές κατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η πρεσβεία του Αφγανιστάν και τα προξενεία στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες θα αναστείλουν τη λειτουργία τους σήμερα, εξήγησε Αφγανός διπλωμάτης που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του στο dpa.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το κλείσιμο των διπλωματικών αποστολών από τους Ταλιμπάν οφείλεται εν μέρει στην «έλλειψη πόρων». Δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι διπλωμάτες που εργάζονταν στις ΗΠΑ μέχρι χθες ήταν διορισμένοι από την υποστηριζόμενη από την Ουάσινγκτον προηγούμενη κυβέρνηση, που ανέτρεψαν οι Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, έπειτα από αστραπιαία προέλαση σε όλη τη χώρα εν μέσω αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.

Παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Σύμφωνα με τον Αφγανό διπλωμάτη, καταβάλλονταν προσπάθειες για να συνεχιστεί η λειτουργία των διπλωματικών αποστολών ως την τελευταία στιγμή.

Η τελευταία ανάρτηση στον λογαριασμό της αφγανικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter έγινε την 30ή Δεκεμβρίου 2021.

«Ελλείψει κεφαλαίων από οποιαδήποτε πηγή, εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε την πρεσβεία ανοικτή και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Διατηρούμε τις ελπίδες μας ότι μια μέρα στο Αφγανιστάν θα επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη», ανέφερε το μήνυμα.

Αφού κλείσουν οι αποστολές, οι Αφγανοί διπλωμάτες θα έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες για να ζητήσουν να τους επιτραπεί να διαμείνουν στις ΗΠΑ, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απέλασής τους, έγραψε η εφημερίδα New York Times την Παρασκευή, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν θα απελαθούν στο Αφγανιστάν· παραμένει ασαφές το πού θα πάνε. Περίπου το ένα τέταρτο των περίπου εκατό αφγανών διπλωματών στις ΗΠΑ δεν έχουν, ακόμη τουλάχιστον, υποβάλει αιτήσεις για να τους επιτραπεί να παραμείνουν στη χώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης.