Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας χαρακτήρισε σήμερα «τρομοκρατική οργάνωση» το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Reuters που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Το Τάγμα Αζόφ, με ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές ρίζες, είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους ουκρανικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς που μάχονται κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει πολλές φορές επικαλεστεί το Τάγμα Αζόφ για να στηρίξει τον ισχυρισμό της ότι η Ουκρανία ελέγχεται από «φασίστες».

Η κρατική ρωσική προπαγάνδα έχει συγκρίνει τους μαχητές του Τάγματος με τους ναζιστές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ήττα των οποίων από την Σοβιετική Ένωση παραμένει κεντρικό χαρακτηριστικό της ρωσικής εθνικής ταυτότητας.

Με τη βάση τους αρχικά στη Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας, πολλά μέλη του Τάγματος αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις όταν έπεσε η πόλη σε ρωσικά χέρια τον Μάιο έπειτα από σχεδόν τρίμηνη πολιορκία.

Αξιωματούχοι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντoνέτσκ (ΛΔΝ), της υποστηριζόμενης από την Ρωσία οντότητας που διεκδικεί τη Μαριούπολη ως τμήμα των εδαφών της, ανακοίνωσαν τον Μάιο ότι οι αιχμάλωτοι μαχητές του Αζόφ θα αντιμετωπίσουν την ποινή του θανάτου με βάση τους ισχύοντες νόμους της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας.

Τάγμα Αζόφ: Τι απαντά μετά την απόφαση της Ρωσίας

Το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση απαντώντας στον χαρακτηρισμό του ως «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας, αποδοκιμάζοντας την κίνηση ως μια δικαιολογία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία.

Σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Telegram, το Τάγμα Αζόφ κάλεσε επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ να κηρύξει τη Ρωσία ένα «τρομοκρατικό κράτος» ως απάντηση στα φερόμενα εγκλήματα πολέμου από τη Μόσχα κατά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τι είναι το Τάγμα Αζόφ

Το Τάγμα Αζόφ είναι ακροδεξιά και νεοναζιστική παραστρατιωτική οργάνωση που αποτελείται από Ουκρανούς εθελοντές. Συνιστά ειδικό τμήμα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, επίσημα αναγνωρισμένο από το κράτος.

Η οργάνωση που πλέον έχει αναβαθμιστεί, μετέχει ενεργά στον ρωσοουκρανικό πόλεμο κυρίως στις περιοχές του Ντονμπάς που αποτελούν και την κοιτίδα της.