Το μήνυμα ότι θα κινηθεί με ταχείς ρυθμούς στον άξονα των μεταρρυθμίσεων στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, μέσα από τις τελευταίες πρωτοβουλίες που καλύπτουν ευρύ φάσμα παρεμβάσεων. Με αφετηρία τα τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδότησης ύψους 8 δισ. ευρώ, το εργασιακό νομοσχέδιο και τη ρύθμιση για τη δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, η κυβέρνηση προαναγγέλλει ανάλογες κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Αναπτυξιακή ώθηση, στοχευμένες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και στήριξη ευάλωτων ομάδων είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν τα επόμενα βήματα.

Ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Ένα από τα άμεσα μέτρα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορά τη ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, με στόχο την ανακούφιση 35.000 δανειοληπτών που επιβαρύνθηκαν σημαντικά λόγω της ανατίμησης του νομίσματος. Η ρύθμιση – που αναμένεται εντός Ιουλίου – θα περιλαμβάνει:

  • Μετατροπή των δανείων σε ευρώ

  • Κλιμακωτό «κούρεμα» των υπολοίπων

  • Ελάφρυνση των μηνιαίων υποχρεώσεων των νοικοκυριών

Η λύση αυτή συνδιαμορφώνεται από το υπουργείο Οικονομικών και τις εμπλεκόμενες τράπεζες, με στόχο την αποκατάσταση της οικονομικής ισορροπίας για τους συγκεκριμένους οφειλέτες.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια και δικαιοσύνη

Στο προσκήνιο βρίσκεται και το ζήτημα της λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών, ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης επεξεργάζεται ήδη τους σχετικούς φακέλους, βάσει του νόμου Πιερρακάκη που κρίθηκε συνταγματικός από το ΣτΕ. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στον Ιούλιο.

Παράλληλα, στην ατζέντα βρίσκονται και μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, όπως:

  • Επιτάχυνση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων

  • Ρύθμιση εκκρεμοτήτων στο Κτηματολόγιο

Τα μεγάλα μέτρα έρχονται στη ΔΕΘ

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, το ορόσημο για την παρουσίαση του μεγάλου πακέτου μεταρρυθμίσεων του φθινοπώρου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός Αυγούστου και θα περιλαμβάνουν:

  • Νέες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς

  • Κίνητρα για αύξηση της προσφοράς κατοικιών και αξιοποίηση των κλειστών διαμερισμάτων

  • Στοχευμένες ενισχύσεις προς ενοικιαστές

  • Μέτρα στήριξης για ευάλωτες ομάδες

Στόχος είναι να τεθεί το στεγαστικό πρόβλημα σε πρώτο πλάνο, αντιμετωπίζοντάς το ως ζήτημα κοινωνικής συνοχής και προτεραιότητας.

Η οικονομία επιβεβαιώνει το περιθώριο

Καθοριστική για το εύρος του πακέτου της ΔΕΘ θα είναι η οριστικοποίηση του δημοσιονομικού χώρου για το 2026. Αυτός δημιουργείται από την:

  • Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία της χώρας

  • Αύξηση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής

Η πτώση της ανεργίας στο 7,9% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, ενισχύει τη δυναμική. Θετικό μήνυμα στέλνει και η πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον Euronext, που – αν εγκριθεί – αναμένεται να αναβαθμίσει την ελληνική κεφαλαιαγορά και να ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Διαβάστε ακόμη: