Λίγο πριν την δημοπρασία “Icons of Excellence & Haute Luxury”, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα στο Λας Βέγκας, ο οίκος Sotheby’s αποκάλυψε το κορυφαίο αντικείμενο που πρόκειται να διατεθεί για πώληση. Ο λόγος για ένα ζευγάρι κόκκινα και λευκά Nike Air Ships, τα οποία φόρεσε ως επαγγελματίας μπασκετμπολίστας ο Μάικλ Τζόρνταν.

Τα σπάνια sneakers φορέθηκαν από τον Τζόρνταν κατά το πέμπτο παιχνίδι του στο ΝΒΑ την 1η Νοεμβρίου του 1984, και αποτελούν ένα θρυλικό κομμάτι της ιστορίας του μπάσκετ και του αθλητισμού. Σύμφωνα με τον οίκο αναμένεται να γίνουν τα πιο ακριβά παπούτσια που πουλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία, και ίσως τα ακριβότερα αθλητικά παπούτσια όλων των εποχών.

Ο Sotheby’s εκτιμά πως η τιμή πώλησης θα κυμανθεί κάπου μεταξύ των 1 και 1,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ρεκόρ. Το τωρινό ρεκόρ της κατηγορίας είναι τα αθλητικά παπούτσια Nike Air Jordan 1, τα οποία πουλήθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Christie’s έναντι 615.000 δολαρίων, τον Αύγουστο του 2020.

Αν και το πιο ακριβό ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών που πουλήθηκε ποτέ είναι τα Nike Air Yeezy 1 Prototypes που φόρεσε ο Κάνιε Γουέστ στα Grammy του 2008, δεν κατοχυρώνουν το ρεκόρ, καθώς πουλήθηκαν μέσω ιδιωτικής πώλησης και όχι σε ανοιχτή δημοπρασία.

Το Nike Air Ship σχεδιάστηκε από τον Bruce Kilgore και φορέθηκε από τον Μάικλ Τζόρνταν την πρώτη χρονιά του στο NBA, καθώς το Air Jordan 1 που θα κυκλοφορούσε η Jordan Brand δεν ήταν ακόμη έτοιμο. Ο Τζόρνταν χάρισε το ζευγάρι που δημοπρατείεται στον Tommie Tim III Lewis, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή ball boy στους Denver Nuggets.

“Αυτό το ζευγάρι, με προέλευση από το 5ο παιχνίδι του Τζόρνταν στο NBA, αγγίζει πραγματικά δύο κόσμους, καθώς το Nike Air Ship κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των sneakerhead, ως ο πρόδρομος του Air Jordan 1, αλλά πέρα ​​από αυτό, είναι ένα αντικείμενο που χρονολογείται από την rookie σεζόν του Μάικλ Τζόρνταν. Είμαστε ενθουσιασμένοι που αποκαλύπτουμε αυτό το εκπληκτικό κομμάτι που φορέθηκε από έναν τόσο σπουδαίο αθλητή”, δήλωσε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος του οίκου.

Η ζωντανή δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο ARIA Resort & Casino του Λας Βέγκας στις 24 Οκτωβρίου, ενώ η διαδικτυακή δημοπρασία θα είναι ανοιχτή για υποβολή προσφορών από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου.