Η «μετάλλαξη Δέλτα» έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και έτσι πλέον, μεγάλος αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων αποτελείται από παιδιά.

Στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύεται ένα βρέφος 11 μηνών, που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό και εμφάνισε επιπλοκές.

Βάσει όσων ανέφερε ο κ. Γιαννάκος, η μικρή νοσηλευόταν αρχικά στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία», όμως η υγεία της επιδεινώθηκε και κρίθηκε απαραίτητο να εισαχθεί σε ΜΕΘ. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα το βρέφος ενός έτους να μεταφερθεί στο «Αγλαΐα Κυριακού».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης για τον κορωνοϊό και τη μετάλλαξη Δέλτα «και τα παιδιά νοσούν, και τα παιδιά διασπείρουν!» μάλιστα, όπως τονίζει, «δεν είναι αληθές ότι δεν έχουμε βαριά περιστατικά παιδιών».

Οδηγίες για βρέφη και παιδιά με υποψία λοίμωξης από κορωνοϊό και μετάλλαξη Δέλτα

Έλεγχος για COVID-19 θα πρέπει να διενεργείται στα παιδιά < 16 ετών με:

  • Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που
    χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται με πυρετό χωρίς άλλη σαφή αιτιολογία
  • Φιλοξενούμενα σε κλειστές δομές που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
    με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια
  • Παιδιά με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνιo
    καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που
    εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

Οδηγίες για βρέφη και παιδιά με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από κορωνοϊό και μετάλλαξη Δέλτα

Κάθε βρέφος ή παιδί με επιβεβαιωμένη COVID-19 λοίμωξη θα πρέπει να επικοινωνεί άμεσα με τον παιδίατρό του ή να προσκομίζεται στα ΤΕΠ Νοσοκομείου. Αρχικά θα πρέπει να γίνει ανασκόπηση ατομικού ιστορικού και παρούσας νόσου (διάρκεια νόσου και είδος συμπτωμάτων) και κατά το δυνατόν εκτίμηση κλινικών σημείων. Στη περίπτωση αρχικής τηλεφωνικής επικοινωνίας και επί υποψίας μέτριας ή σοβαρής συμπτωματολογίας συστήνεται άμεση κλινική εκτίμηση από παιδίατρο.

Η COVID-19 λοίμωξη κατηγοριοποιείται σε:

  1. Ασυμπτωματική
  2. Με ήπια συμπτωματολογία λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού: πυρετός, βήχας, ρινίτιδα,
    πονόλαιμος, μυαλγίες, κόπωση. Ο πυρετός μπορεί να απουσιάζει, ενώ κάποιοι ασθενείς
    εμφανίζουν μόνο συμπτώματα από γαστρεντερικό (ναυτία, εμέτους, διάρροια).
  3. Μέτριας βαρύτητας ή σοβαρή νόσος: υψηλός πυρετός, παραγωγικός βήχας, ταχύπνοια*,
    βρογχόσπασμος, μειωμένη σίτιση, έντονη καταβολή, δύσπνοια, υποξαιμία, γογγυσμός

Παιδιά υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν:

  1. παιδιά με χρόνια πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία)
  2. παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια και σημαντικού βαθμού αιμοδυναμική επιβάρυνση
  3. ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή όπως
    • ογκολογικοί ασθενείς υπό χημειοθεραπεία,
    • παιδιά μετά από ΜΜΟ ή μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων,
    • παιδιά με SCID ή HIV λοίμωξη και χαμηλά CD4 (ανάλογα με ηλικία ασθενή).
  4. βρέφη <12 μηνών (σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ομοφωνία και πιθανολογείται ότι τα
    αυξημένα ποσοστά νοσηλείας δεν σχετίζονται απαραίτητα με βαρύτερη κλινική εικόνα).
  5.  παιδιά με ΣΔ τύπου 1 (σημειώνεται ότι αν και ο ΣΔ αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για
    τους ενήλικες αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ισχύει και για τα παιδιά).Αναφορικά με τα παιδιά που λαμβάνουν ιατρογενή ανοσοκαταστολή (βιολογικούς παράγοντες ή και κορτικοστεροειδή) λόγω υποκείμενου νοσήματος, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το καθένα ξεχωριστά σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντα, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα ούτε αναφορικά με τη κλινική έκβαση τέτοιων παιδιών εάν νοσήσουν με COVID-19 αλλά ούτε για το όφελος της αντιϊκής αγωγής. Εργαστηριακός έλεγχος συστήνεται μόνο για νοσηλευόμενους ασθενείς. Ο έλεγχος περιλαμβάνει ανάλογα με την βαρύτητα: γενική αίματος (εκτίμηση λεμφοπενίας), CRP, τρανσαμινάσες ορού, φερριτίνη, τροπονίνη και παράγοντες πήξης. Πιο ειδικές εξετάσεις και απεικονιστικός έλεγχος (Α/α θώρακα, CT πνεύμονος) κατά τη κρίση του θεράποντος. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα πρέπει να νοσηλεύονται σε διαφορετικό χώρο νοσηλείας από τα ύποπτα. Υπενθυμίζεται, όπως προαναφέρθηκε, ο απαραίτητος έλεγχος του γονέα που συνοδεύει το παιδί. Στη περίπτωση που οι νοσηλευτικές μονάδες δεν έχουν θαλάμους με αρνητική πίεση θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε ο χώρος νοσηλείας να διαθέτει
    ξεχωριστή είσοδο ή τουλάχιστον θα πρέπει να γίνει διακοπή ανακύκλωσης του αέρα του/των
    συγκεκριμένων θαλάμων αν είναι εφικτό.

Ταχεία μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα και στα παιδιά

Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει και οι επιστήμονες «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για την ταχύτατη μετάδοσή της, ενώ ο καθηγητής, Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί από απόσταση ενός μέτρου και σε εξωτερικούς χώρους, σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα μέτρα.

Μοναδική ασπίδα στο τέταρτο κύμα λένε οι ειδικοί, είναι ο εμβολιασμός και προειδοποιούν, πως τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν και τα 6.000 ημερησίως τον Αύγουστο.

Ο πρώτος διασωληνωμένος ασθενής της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, είναι ένας 49χρος μοναχός από το ρωσικό μοναστήρι του «Αγίου Παντελεήμονα» στο Άγιο Όρος, ο οποίος ήταν ανεμβολίαστος. 

Μετάλλαξη Δέλτα: Συμπτώματα στα παιδιά

H συμπτωματολογία της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι διαφορετική από εκείνη που ήταν γνωστή έως σήμερα για το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού στα παιδιά.

Αν παρατηρηθεί έντονος πονόλαιμος, συνάχι και έλλειψη ανοσμίας, δηλαδή το παιδί να έχει κανονικά όσφρηση, πρέπει οι γονείς να απευθυνθούν στον παιδίατρο.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» εγκυμονεί κινδύνους, καθώς ένα παιδί μπορεί να «περάσει» τον κορωνοϊό στο σπίτι και να γίνει καλά, ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις μετά από έναν μήνα μπορεί να εμφανίσει υπερφλεγμονώδες σύνδρομο και να παρουσιάσει μυοκαρδίτιδα.