Τον μοναδικό τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα με συμμετοχή στρατηγικού πρωταρχικού επενδυτή στο κεφάλαιό της αποτελεί πλέον η Alpha Bank, επιστρέφοντας σε πλήρη κανονικότητα μετά την απόλυτα επιτυχημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Όπως εξηγούν στο Radar έμπειροι τραπεζικοί αναλυτές, «η UniCredit αγόρασε τις 211.138.299 μετοχές που αντιστοιχούν σε 8,97% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank σε αποτίμηση 0,5x την καθαρή ενσώματη θέση της, επιστεγάζοντας και μετοχικά το mega deal που τάραξε τα νερά του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.

Παρά το γεγονός ότι από την ανταγωνιστική διαδικασία δεν προέκυψε άλλη προσφορά, με την UniCredit να παραμένει ο μοναδικός διεκδικητής του 8,97% της Alpha, ο ιταλικός όμιλος ανέβασε το προσφερόμενο τίμημα σε 293,48 εκατ. ευρώ από 280,8 εκατ. ευρώ, ήτοι σε 1,39 ευρώ από 1,33 ευρώ ανά μετοχή.

Η αποτίμηση είναι οριακά χαμηλότερη (discount 0,4%) σε σχέση με κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής (1,395 ευρώ) και 9,4% υψηλότερη σε σχέση με την τιμή κλεισίματος κατά τη συνεδρίαση της 20ής Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη των CEOs Alpha και UniCredit, Βασίλη Ψάλτη και Andrea Orcel, μετά την ανακοίνωση του mega deal, ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου είχε σημειώσει πως μια αποτίμηση, που να αντιστοιχεί σε 0,60x την καθαρή ενσώματη θέση, αποτελεί «ταβάνι» για την αγορά του 8,97% της Alpha, διευκρινίζοντας ότι η UniCredit δεν κάνει εξαγορές σε p/tbv υψηλότερο αυτού που διαπραγματεύεται η ίδια.

Η τράπεζα που θα δημιουργηθεί στη Ρουμανία από τη συγχώνευση των θυγατρικών της UniCredit και της Alpha Bank θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα με 5.400 εργαζόμενους και 297 καταστήματα, ενώ οι καταθέσεις υπολογίζονται proforma σε 12,1 δισ. ευρώ.

Η Alpha θα λάβει 300 εκατ. ευρώ για πώληση μέρους του ποσοστού της στην Alpha Bank Romania και μετά τη συγχώνευση θα διατηρήσει το 9,9% της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση.

Λόγω τα μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού από την αποεπένδυση σε Ρουμανία θα ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης οι κεφαλαιακοί δείκτες και θα απαιτηθούν χαμηλότερες νέες εκδόσεις για την επίτευξη του τελικού στόχου ως προς τον δείκτη MREL.

Τέλος, η απόκτηση του 51% της Alpha Life από τον ιταλικό όμιλο συνδυάζεται με μακροχρόνια συμφωνία για αποκλειστική διάθεση προϊόντων από την Alpha Bank.

Ευρύτερα η συνεργασία των δύο πλευρών θα δυναμώσει την θέση της ελληνικής πλευράς σε επιλεγμένους τομείς.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να δημοσιεύσει, στο πλαίσιο της διαφάνειας, τις δύο γνωματεύσεις από ανεξάρτητους συμβούλους για το δίκαιο και εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος.

Η πρώτη ιταλική απόπειρα πριν 23 χρόνια

Όσοι γνωρίζουν εκ των έσω τα τραπεζικά δρώμενα τις τελευταίες δεκαετίες, ξέρουν ότι η UniCredit δεν ήταν η πρώτη φορά που έβαλε στο «στόχαστρό» της την Alpha Bank.

Το πρώτο ουσιαστικό «φλερτ» καταγράφηκε στα μέσα του 2000, όταν η Ελλάδα είχε μόλις γίνει το 12ο μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ήταν η περίοδος όπου οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες αναζητούσαν πιθανές ευκαιρίες και υπεραξίες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής UniCredit, Αλεσάντρο Προφούμο, έχοντας ως βασικό στόχο να μεγεθύνει τον ιταλικό όμιλο, προσέγγισε τον Γιάννη Κωστόπουλο με πρόταση εξαγοράς της Alpha Bank.

Ο Έλληνας τραπεζίτης μετρούσε τότε ήδη τεράστια εμπειρία 27 ετών ως διοικητής πιστωτικού ιδρύματος.

Οι πηγές της εποχής λένε ότι η «χημεία» μεταξύ των δύο τραπεζιτών δεν ταίριαξε, ενώ ο Γιάννης Κωστόπουλος δεν έβρισκε και κανένα λόγο να καρπωθεί η UniCredit τις προοπτικές ανάπτυξης της τράπεζας στο νέο περιβάλλον του ευρώ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες οδηγώντας σχετικά γρήγορα τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.

Ο Ιταλός τραπεζίτης δεν κάμφθηκε από την στάση του πολύπειρου Έλληνα τραπεζίτη προσεγγίζοντας την Eurobank, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Τα δύο ηχηρά «όχι» που εισέπραξε ο Αλεσάντρο Προφούμο από τις δύο ελληνικές τράπεζες αποκτούν –ιστορικά– ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι η UniCredit εξαγόρασε σε λιγότερο από μια 5ετία την Hypo Vereins bank, την Bank Austria Creditanstalt και την Capitalia.

Πέρασαν 23 χρόνια από τότε και η UniCredit, παρά το γεγονός ότι ο Προφούμο είναι πια μακρινή ανάμνηση για τον ιταλικό όμιλο, εισέρχεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε μια στιγμή που το τελευταίο τη θέλει περισσότερο από ποτέ.

Ουσιαστικά σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση στρατηγικού εταίρου στον τραπεζικό κλάδο, ύστερα από 17 χρόνια και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, καθιστά την Alpha «τη μόνη τράπεζα στην Ελλάδα με τη συμμετοχή στρατηγικού πρωταρχικού επενδυτή στο κεφάλαιό της».

Οι επόμενες κινήσεις

Αν και ακόμη δεν έχει στεγνώσει το «μελάνι» της συμφωνίας, η εγχώρια αγορά έχει αρχίσει να αναζητά τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις που σχεδιάζει ο ιταλικός τραπεζικός κολοσσός στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αν και οι όποιες συζητήσεις μπορεί να χαρακτηριστούν μέχρι στιγμής σεναριακού τύπου, δύο είναι τα ενδεχόμενα που συζητάει η αγορά.

Το πρώτο και επικρατέστερο θέλει την UniCredit να διατηρεί την μετοχική συμμετοχή της στα υφιστάμενα επίπεδα και να επικεντρώνει την στρατηγική της στην «ουσία» της συμφωνίας με την Alpha Bank που δεν είναι άλλη από την ουσιαστική επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, που έχει αρκετούς υποστηρικτές, ο ιταλικός όμιλος δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα και θα κινηθεί ώστε να αυξήσει την συμμετοχή της στην Alpha Bank αγοράζοντας το 8% της Reggeborgh και το 4,35% του Paulson, συγκεντρώνοντας έτσι συνολικά ποσοστό άνω του 22%.

Διαβάστε ακόμη: