Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περί «Ενίσχυσης του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» είναι το δεύτερο που έφερε, και ψηφίστηκε στη Βουλή, η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές και περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος ύψους 4,4 δις ευρώ για το σύνολο της τετραετίας.

Τα μέτρα εστιάζουν στην ενίσχυση του εισοδήματος 1.340.000 πολιτών, 650.000 δημοσίων υπαλλήλων, 200.000 νέων και, συνολικά, 2.800.000 ελληνικών οικογενειών. Οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου καλύπτουν σχεδόν το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης σύμφωνα με το πλάνο ύψους 9,1 δις ευρώ. Το ύψος των παρεμβάσεων είναι 1,1 δις ευρώ για κάθε χρόνο, ενώ επιπλέον 385 εκατ. ευρώ είναι το όφελος των ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για εφέτος.

Μετά από 14 χρόνια, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας θα δει έμπρακτα και μεσομακροπρόθεσμα σημαντική αύξηση στο μηνιαίο και ετήσιο εισόδημά του. Το νομοσχέδιο στηρίζει την κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψιν τις αντοχές του προϋπολογισμού, διατηρώντας τον συνδυασμό των κοινωνικών πρωτοβουλιών με τη δημοσιονομική σταθερότητα. Τρεις είναι οι σαφείς κατευθύνσεις του νέου φορολογικού νόμου:

α) ενίσχυση του εισοδήματος,

β) αντιμετώπιση του κύματος της διεθνούς ακρίβειας και

γ) στήριξη στους πιο ευάλωτους, στην οικογένεια και στη νέα γενιά.

Επίσης, τρεις είναι οι σαφείς προϋποθέσεις:

α) συνέχιση της ισχυρής ανάπτυξης,

β) δημοσιονομική ισορροπία και

γ) σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου. Αναλυτικά, οι ενισχύσεις για την επόμενη τετραετία με παρεμβάσεις σε μισθούς και φόρους, είναι οι εξής:

• Διπλασιάζεται το ύψος της χρηματοδότησης της ΔΥΠΑ κατά 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με δέσμευση του αρχικού ποσού.

• Σε σχέση με την μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, η διάταξη προβλέπει ότι η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ/ τ.μ. Εάν η ασφάλιση είναι μικρότερη του έτους τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά.

• Εξαιρούνται οι τράπεζες από τη ρύθμιση με την οποία επεκτείνεται στα νομικά πρόσωπα η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των τόκων ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων δημοσίου, που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα.

• Προστέθηκε διάταξη με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης ψηφιακής υπογραφής σε επιφάνεια καταγραφής (tablet) κατά τους ελέγχους της ΑΑΔΕ.

• Προβλέπεται η απονομή ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου σε εμμίσθους δικηγόρους του Δημοσίου που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, όπως ισχύει για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.

• Διευκολύνεται η ολοκλήρωση της συντήρησης και υποστήριξης των υποβρυχίων του ΠΝ στα ναυπηγεία Ελευσίνας με μικρή παράταση των συμβάσεων του προσωπικού.

• Χορηγείται οικονομική ενίσχυση ύψους 100 έως 150 ευρώ στο πλαίσιο του κοινωνικού τουρισμού, για τη στήριξη του τουρισμού της βόρειας Εύβοιας.

• Επεκτείνονται ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, στο πλαίσιο του περιθωρίου μικτού κέρδους, όπως και το «καλάθι του νοικοκυριού» έως 31/12/2023.

• Αυξάνονται από 1/1/2024, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται συνδυασμός παρεμβάσεων με οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων, αύξηση της οικογενειακής ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ παροχής κατά 20-50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%.

Επιπλέον, αυξάνονται οι αποδοχές των Πανεπιστημιακών, τα επιδόματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ενώ με τις επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές του 2023 το μέσο όφελος αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά τον χρόνο.

• Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, μέσω της αναπροσαρμογής της έκπτωσης φόρου, με το όφελος για οικογένειες με δύο παιδιά να είναι 220 ευρώ τον χρόνο.

• Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο το Market Pass με βάση τα εισοδήματα του 2022. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια, όπως και το ύψος της ενίσχυσης, από 22-100 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 66-300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης. Σημειώνεται πως όσοι έλαβαν την ενίσχυση μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορούν, εφόσον εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι, να εισπράξουν τη νέα ενίσχυση στην ίδια κάρτα, έως 31/12/2023.

• Θεσπίζεται το «Youth Pass» για τους νέους 18 και 19 ετών, οι οποίοι από εφέτος θα λαμβάνουν 150 ευρώ σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

• Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

• Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του για το 2023.

• Αυξάνονται 7,75% από 1/1/2023 οι συντάξεις 9.500 δικαιούχων της ειδικής κατηγορίας «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων θα χορηγούνται αναλογικές αυξήσεις.

• Θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

• Εισάγεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2023, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για τις ενισχύσεις που θα καταβληθούν εφέτος (market pass, youth pass, αύξηση μισθολογίου μελών ΔΕΠ), με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με ανάγκες του υπουργείου Υγείας και με δαπάνες φορέων του Δημοσίου που οφείλονται στην ενεργειακή κρίση.

• Τέλος εντάσσονται τα 13 μέτρα στήριξης των κατοίκων πυρόπληκτων περιοχών με οικονομικές ενισχύσεις και αναστολές φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: