Επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον Απρίλιο και παροχή έκπτωσης στις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ που θα χρηματοδοτηθεί από τα πρόσθετα φορό-έσοδα των υγρών καυσίμων, περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση αύριο Πέμπτη.

Για τους λογαριασμούς ρεύματος, προβλέπεται αύξηση της επιδότησης των οικιακών καταναλωτών, ίσως και 40% υψηλότερη σε σχέση με τον Μάρτιο.

Ορισμένοι ομιλούν για 55 ευρώ στο συνολικό ποσό του λογαριασμού του Απριλίου. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή μέχρι τις 300 kWh και θα αφορά τα τιμολόγια των κύριων κατοικιών.

Μάλλον ικανοποιητική θα είναι και η οικονομική ενίσχυση των λογαριασμών ρεύματος των επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών. Θα είναι πάνω από τα 65 ευρώ/MWh ανεξαρτήτως του ύψους της κατανάλωσης, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες.

Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν θα επιχορηγηθούν τον Απρίλιο οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου με δεδομένη τη μείωση της ζήτησης του καυσίμου για θέρμανση. Ενίσχυση, όμως, θα λάβουν εκτός απροόπτου οι επιχειρήσεις.

Τα μέτρα για τα καύσιμα κίνησης θα περιλαμβάνουν εκπτώσεις για νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα 25.000 – 30.000 ευρώ καθώς και σε επαγγελματίες οδηγούς.

Ο τρόπος της χορήγησης της έκπτωσης θα είναι μηχανισμός για την επιδότηση της τιμής μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εκεί οι δικαιούχοι καταχωρώντας τις αποδείξεις των βενζινάδικων θα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό το ποσό της κρατικής έκπτωσης.

Η κυβέρνηση επέλεξε στην παροχή στοχευμένης οικονομικής ενίσχυσης με έσοδα από τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από τους Υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.