Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων του 2022 της Περιφέρειας Αττικής, μετά από πολύωρη συνεδρίαση και έντονη αντιπαράθεση.
«Ο προϋπολογισμός ύψους 343 εκ. ευρώ και το ΠΕΕ αποτυπώνει με ρεαλισμό το όραμα μας για μια Αττική ισχυρή και θωρακισμένη στο επίπεδο της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης χωρίς όμως να πείσει την αντιπολίτευση η οποία καταψήφισε και τις δύο εισηγήσεις της Διοίκησης .
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2022 αποτελεί το βασικό εργαλείο για να γίνει πράξη το σχέδιο της διοικούσας παράταξης για μια Πράσινη Αττική, θωρακισμένη από τις συνέπειες ακραίων φαινομένων είτε λόγω κλιματικής κρίσης. Αναφέρθηκε στο master plan που κατάρτισε η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την πολιτική προστασία. Τόνισε την αυξημένη απορροφητικότητα πόρων του ΕΣΠΑ και τις χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων που αξιοποιεί η Περιφέρεια διαθέτοντας τους δικούς της πόρους προς όφελος των πολιτών.
Στον προϋπολογισμό «εκφράζεται η συνειδητοποίηση των πραγματικών αναγκών των δήμων και η προτεραιοποίησή τους», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, κατά την αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων του, ενώ τόνισε πως βασικό μέλημα της Περιφερειακής Αρχής είναι η ασφάλεια των πολιτών. Σχετικά με την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος επισήμανε ότι μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων: ΣΔΙΤ, ΠΔΕ, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ, του Ταμείου Συνοχής κλπ..
Για τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις που προέκυψαν από δράσεις αντιμετώπισης της πανδημίας, ο κ. Πέππας ενημέρωσε ότι πληρώθηκαν από ίδιους πόρους οι μισθοί των 400 συμβασιούχων για το σκοπό αυτό.
Ο κ. Πατούλης στην τοποθέτηση του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις «τεράστιες ανάγκες» της Αττικής και στις ελλείψεις πόρων, προσωπικού αλλά και ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα βοηθούσε στο να ανταποκριθεί η Διοίκηση στις εκατοντάδες αρμοδιότητές της.
Παράλληλα εστίασε στη διαχρονική έλλειψη της βούλησης της κεντρικής διοίκησης να εφαρμόσει ένα συνολικό ολοκληρωμένο σχέδιο για να δοθούν οριστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου Βαθμού. Απάντησε και στη κριτική που ασκήθηκε για έργα τα οποία είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Διοίκηση και σήμερα καθυστερούν, «π.χ. η Α’ φάση του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου με χρονικό ορίζοντα παράδοσης το τέλος του 2020 με συνεχείς αναβολές μετατοπίστηκε για το Απρίλιο του 2022» (Γ. Καραμάνος από Δ.Ζ), ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για «άγονη κριτική λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων. Τόνισε ότι η Περιφερειακή Διοίκηση με σειρά παρεμβάσεων ξεμπλόκαρε σημαντικά έργα, όπως η υδροδότηση της Αίγινας με αγωγό της ΕΥΔΑΠ, το Φαληρικό όπου θα ξεκινήσει άμεσα και η Β’ φάση με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.
Στον τομέα της κοινωνικής συνοχής ο επισήμανε ότι η Διοίκηση ξεμπλόκαρε τη διαδικασία και απορροφήθηκαν πάνω από 18 εκ. ευρώ των ΤΕΒΑ τα οποία παρέμεναν αναξιοποίητα. Στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων καταρτίστηκε νέος ΠΕΣΔΑ με προμήθεια σημαντικού εξοπλισμού. Δημιουργήθηκε το παρατηρητήριο ρεμάτων το οποίο αποτέλεσε πιλότο για τη δημιουργία αντίστοιχων στις υπόλοιπες Περιφέρειες. Μειώνεται η γραφειοκρατία και στο τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών σε θέματα μεταφορών.
Τα έργα που θα γίνουν στην Αττική το 2022
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2022, τόνισε ότι ένα ποσοστό 40% περίπου, αφορά ανελαστικές δαπάνες, όπως μισθοδοσία και ότι οι προτεραιότητες αφορούν σε :
– δημιουργία υποδομών και δράσεων για διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.
– ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής.
– διατήρηση και ενίσχυση των κοινωνικών δομών.
– δημιουργία φιλικού προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος.
– ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας της Αττικής.
– τουριστική προβολή της Περιφέρειας Αττικής.
– υλοποίηση εμβληματικών παρεμβάσεων που αναδεικνύουν την Αττική και
– πράσινων έργων σχετικών με τη διαχείριση των λυμάτων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.