Τα βασικά επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας παρουσίασε ο Θοδωρής Λύτρας, επίκουρος καθηγητής δημόσιας υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στον εναρκτήριο κύκλο διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.
Ο κος Λύτρας τόνισε πως τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών μολύνσεων. Αυτό καταδεικνύουν οι οροεπιδημιολογικές έρευνες σε διάφορες χώρες τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη καθώς υπολογίζεται πως διαγιγνώσκεται μόλις το 1/10 των πραγματικών κρουσμάτων.
Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν θα πρέπει να αποτελούν μέτρο σύγκρισης μεταξύ των χωρών. Η υποανίχνευση των κρουσμάτων και ο ασαφής αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων σε κάθε χώρα οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα.
Ο πλέον αξιόπιστος δείκτης για την εξάπλωση την πανδημίας θα πρέπει να είναι ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων δηλαδή των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και των θανάτων.
Η «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος να προσεγγίσει η επιστημονική κοινότητα το θέμα της πανδημίας. Με στοιχεία από το δίκτυο EuroMOMO, το 2020 καταγράφονται θάνατοι που όμοιοι δεν έχουν κάνει ξανά την εμφάνιση τους τα τελευταία 15-20 χρόνια. Αυτοί οφείλονται άμεσα ή έμμεσα στον νέο κορωνοϊό. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο ποσοστό θνητότητας (Infection Fatality Ratio, IFR) της νόσου COVID-19. Το ποσοστό IFR σύμφωνα με μελέτες του Ιουλίου υπολογίζεται στο 0,24%.
Η τεράστια ηλικιακή κλιμάκωση καθώς και άλλοι παράγοντες συνοσηρότητας αυξάνουν την πιθανότητα θνησιμότητας. Επομένως μεγάλοι υγιειονομικοί φορείς όπως το Αμερικανικό Κέντρο Λοιμώξεων (Center for Disease Control & Prevention , CDC) δεν δίνουν ακόμα συνολικό IFR.
Η «ανοσία της αγέλης», η παρουσία δηλαδή ικανού αριθμού ατόμων που έχουν αναπτύξει ανοσία στον πληθυσμό οδηγεί σε φθίνουσα εξέλιξη της επιδημίας.
Στη θεραπευτική αντιμετώπιση της πανδημίας αναφέρθηκε ο ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Σαρόγλου. Με τη βοήθεια των εμβολίων, ο άνθρωπος έχει επιζήσει πολλών λοιμωδών νοσημάτων οι οποίες κυριολεκτικά τον αποδεκάτισαν. Η διαδικασία των τριών απαραίτητων σταδίων για την εξέλιξη ενός εμβολίου αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία ενώ σε ποσοστό 90% τα υποψήφια εμβόλια δεν καταλήγουν σε τελικό προϊόν.
Ο καθηγητής, Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος συντόνιζε τη διαδικτυακή διάλεξη και ανέδειξε την υστέρηση που σημειώνεται στον τομέα της πρόληψης σε σχέση με τις αλματώδεις ιατρικές εξελίξεις στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπείας.
Η κοινωνική αποστασιοποίηση, τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και η τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών από τους αρμόδιους φορείς οδηγούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των υγειονομικών κρίσεων.
Newsroom