Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού με την μετάλλαξη Όμικρον στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, η νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στα λύματα, δεκαπλασιάστηκε σε διάστημα 4 ημερών.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος δείχνει πως εξαπλώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό, ενώ μένει να δούμε και τα αποτελέσματα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με την πορεία εξάπλωσης της παράλλαξης στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας.
Μαγιορκίνης: Θα φτάσουμε τα 12.000 κρούσματα
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε κάποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση, τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, χαρακτηρίζοντας «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς.
«Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα μαγαζιά, αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει τον ιό» είπε.
«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε τα 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε, αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test» ανέφερε, καλώντας τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να προμηθευτούν και άλλα τεστ από το φαρμακείο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου ημέρα που έχει δοθεί ως σημείο έναρξης της δεύτερης φάσης του σχεδίου ανάσχεσης του κορωνοϊού.
«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» δήλωσε. Διαβάστε αναλυτικά
Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών
Στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπό την σκιά της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου.
Θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα 4.036 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ οι θάνατοι ανέρχονται σε 79, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας φτάνουν τους 624. Διεξήχθησαν 67.737 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 5,95%.
Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται: 1.803 στην Αττική και 474 στη Θεσσαλονίκη (835 χθες).
Διεύρυνση κριτηρίων
Διευκρινίσεις για την διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών με στόχο να τα λάβουν όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται, έδωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.
Όπως αναφέρει χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. «Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid» σημειώνει η κ. Γκάγκα.
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και σε περίπτωση έγκρισης οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται σε προκαθορισμένο ραντεβού.