Στην ευαισθητοποίηση της βρετανικής κοινής γνώμης που, όπως φάνηκε από τη δημοσιότητα που έλαβε στα μέσα ενημέρωσης της γηραιάς Αλβιώνος η επανεκκίνηση του ζητήματος από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «επενδύει» η ελληνική κυβέρνηση για να κάμψει τις ενστάσεις που εξακολουθεί να εγείρει η βρετανική πλευρά στον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αν και τα Μάρμαρα δεν ήταν το βασικό θέμα που περιελάμβανε η ατζέντα των συζητήσεων που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία επί της Downing Street 10 του Λονδίνου, οι αντικρουόμενες προσεγγίσεις των δύο πλευρών επισκίασαν, τουλάχιστον από επικοινωνιακής σκοπιάς, τα υπόλοιπα θέματα των συνομιλιών που αφορούσαν τον τουρισμό, τις επενδύσεις, τις εκκρεμότητες που άφησε πίσω του το Brexit και απειλούν τις ευρωβρετανικές σχέσεις, καθώς επίσης το Κυπριακό και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «απολύτως προβλέψιμη» τη στάση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παραπέμψει εκ νέου το θέμα στους ιθύνοντες του Μουσείου που φιλοξενεί τα κλεμμένα επί οθωμανικής κατοχής της Αθήνας Γλυπτά.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στριτ επιβεβαιωνόταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ αναφερόταν ότι ο Μπόρις Τζόνσον του απάντησε «ότι κατανοεί τη δύναμη των αισθημάτων του ελληνικού λαού γι’ αυτό το θέμα».

Σε ότι αφορά τα άλλα θέματα των συνομιλιών Μητσοτάκη – Τζόνσον, ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για το Πρωτόκολλο που αφορά το καθεστώς των εμπορικών σχέσεων στη Βόρεια Ιρλανδία στη μεταBrexit εποχή επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν αφήνει, όπως είπε, περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο για τον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, με την προϋπόθεση τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Ως προς την Κύπρο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αδιαλλαξία και επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές, στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.