Πολύ μεγάλη προσπάθεια θα απαιτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τηρήσει τα νέα χρονοδιαγράμματα για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, καθώς με το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου, η τάση παρέμεινε αυξητική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΛΚ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Μαρτίου ανέβηκαν στα 1,921 δις ευρώ από 1,627 δις ευρώ το Φεβρουάριο, ενώ μικρή ήταν η αποκλιμάκωση στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 642 εκ. ευρώ από 671 εκ. ευρώ.
Ανατρέχοντας στα επιμέρους στοιχεία, εντοπίζει κανείς την εστία του προβλήματος, καθώς τα χρέη των νοσοκομείων «πέταξαν» στα 893 εκ. ευρώ από 722 εκατ. Ευρώ, ενώ σημαντική αύξηση (+ 76 εκ. ευρώ) καταγράφηκε στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
H τριβή με τους θεσμούς
Το πεδίο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αποτελεί μόνιμο πεδίο τριβών με τους Θεσμούς, καθώς όλα τα χρονοδιαγράμματα έχουν αθετηθεί είτε με ευθύνη του Κράτους είτε με ευθύνη των φορέων είτε λόγω έκτακτων συνθηκών. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας επιχειρήθηκε να δοθούν απαντήσεις στις… γκρίνιες των Θεσμών, που σχετίζονται με τα ληξιπρόθεσμα, μεταξύ των οποίων και οι εκκρεμείς συντάξεις. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα «φέσια» μπορούν να μειωθούν στα 681 εκατ. Ευρώ ως το τέλος Ιουνίου, ενώ ως το τέλος του χρόνου θα έχουν περιοριστεί σε μόλις 283 εκ ευρώ. Ειδικά όσον αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, υπολογίζεται ότι θα έχουν πληρωθεί περίπου 461 εκ ευρώ ως το τέλος Δεκεμβρίου