Η Ιαπωνία παλεύει με το χειρότερο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών που έχει καταγραφεί.

Αυτό οδήγησε σε θανάτωση εκατομμυρίων κοτόπουλων, έλλειψη αυγών και εκτίναξε την τιμή των πιάτων με βάση τα αυγά στα ύψη.

Με λίγα λόγια, τα αυγά γίνονται πολυτέλεια.

Και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα όταν αποτελούν βασικό προϊόν στην ιαπωνική κουζίνα – από ρολά αυγών μέχρι ομούρικα και μαλακούς κρόκους στο ραμέν.

Πιο γνωστή ως γρίπη των πτηνών, η γρίπη των πτηνών είναι μια μολυσματική ασθένεια των πουλερικών και των άγριων πτηνών που υπάρχει εδώ και έναν αιώνα.

Ωστόσο, ο κόσμος περνά τώρα από το χειρότερο ξέσπασμά του ίσως λόγω μεταλλάξεων στον ιό, λένε οι επιστήμονες.

Η Ιαπωνία , ειδικότερα, έχει πληγεί σκληρά.

Αναγκάστηκε να θανατώσει τον αριθμό ρεκόρ των 17 εκατομμυρίων κοτόπουλων, ή περίπου το 9% των ορνίθων που γεννούν αυγά. Οι τιμές χονδρικής των αυγών αυξήθηκαν περισσότερο από 70% το περασμένο έτος, σύμφωνα με στοιχεία ενός τοπικού πωλητή αυγών.

Ένα κιλό αυγών μεσαίου μεγέθους κοστίζει τώρα περίπου 350 γιεν (2,11 £, 2,62 $), λέει ο JA. Z-Tamago, μονάδα της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Για τον καταναλωτή, το σοκ τιμής είναι λιγότερο έντονο, αλλά ο αντίκτυπος ρέει μέσα από τα μενού που έχουν διαγραφεί.

Η McDonald’s Japan τον περασμένο μήνα έπρεπε να προειδοποιήσει τους πελάτες ότι ίσως χρειαστεί να αναστείλει την πώληση των δημοφιλών μπιφτέκι Teritama κατά τις περιόδους αιχμής. Ενώ η McDonald’s είχε καταφέρει να διαφοροποιήσει τις πηγές αυγών της για να μην επηρεάσει τις τακτικές προσφορές της, εκπρόσωπος της δήλωσε στο BBC ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση».

Το θέμα είναι απλώς ότι η προσφορά στη χώρα είναι ασταθής. «Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι οι καταστάσεις το καλοκαίρι και το φθινόπωρο», σχολίασε.

Διαβάστε περισσότερα