Πλέον οι πόλεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα καθώς γίνονται πιο βιώσιμες και γενικότερα πιο inclusive. Αφού η πλειοψηφία των αστικών κέντρων έχουν πληγεί από τον Covid-19, τέθηκε μία σειρά από ερωτήματα, τα οποία αφορούν το μακροπρόθεσμο μέλλον τους.

Αρχικά οι υβριδικοί τρόποι εργασίας θα μειώσουν αισθητά την ανάγκη να μένει κάποιος κοντά είτε στα γραφεία της εκάστοτε επιχείρησης είτε σε πιο κεντρικές συνοικίες, κάτι που συχνά συνδέονταν άμεσα με τα υψηλά ενοίκια και την οικονομική επιβάρυνση που προκαλούσαν. Για παράδειγμα ήδη στο δημιουργούνται συνεχώς coworking χώροι.

Εξίσου σημαντικό για τα διάφορα αστικά κέντρα είναι ότι πρέπει να εστιάσουν σε παράγοντες, οι οποίοι θα καταφέρουν να προσελκύσουν τους ανθρώπους και πάλι πίσω στην αστική ζωή. Αρχικά η ενίσχυση δραστηριοτήτων πολιτιστικού χαρακτήρα αλλά και η γενικότερη ενίσχυση της τέχνης όπως είναι τα μουσεία, πιθανότατα να καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών κατοίκων. Στη συνέχεια η βελτίωση βασικών παραμέτρων της αστικής ζωής όπως είναι οι δημόσιες υπηρεσίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και οι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι, αναμφίβολα εξελίσσουν και αναπτύσσουν μία πόλη.

Παράλληλα το κομμάτι της βιωσιμότητας απασχόλησε αρκετά το 2021, εξακολουθώντας να απασχολεί και την επερχόμενη χρονιά. Ήδη ολοένα και περισσότερα αστικά κέντρα στρέφονται προς τη πράσινη οικονομία δημιουργώντας ανοιχτούς χώρους, ποδηλατοδρόμους καθώς και μεγαλύτερα πεζοδρόμια. Παραδείγματος χάρη το 2020, η Μπογκοτά ανακοίνωσε ένα τετραετές σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα επεκτείνονταν οι ποδηλατοδρόμοι κατά 280 χιλιόμετρα, μία αύξηση που αντιπροσωπεύει το (50%) του υπάρχοντος δικτύου.

Διάφορα αστικά κέντρα όπως η Auckland, το Παρίσι και η Βαρκελώνη προσαρμόζουν τις πόλεις τους στα νέα δεδομένα με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Μάλιστα το Παρίσι και το Μιλάνο αναπτύσσουν σχέδια κάνοντας τις γειτονιές τους πολύ πιο προσβάσιμες και λειτουργικές όπου οι καθημερινές ανάγκες όπως είναι τα ψώνια, η εκπαίδευση, η αναψυχή και (μερικές φορές) η εργασία βρίσκονται σε απόσταση 15 λεπτών από το σπίτι. Ταυτόχρονα μέσω της συγκεκριμένης ενέργειας προωθείται το περπάτημα και το ποδήλατο.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που ταλανίζουν τις σύγχρονες πόλεις είναι η απώλεια της γης, της φύσης και της βιοποικιλότητας εξαιτίας της συνεχόμενης αστικής έκτασης, η οποία επιφέρει αρνητικές περιβαλλοντικές σε όλο τον κόσμο. Παραδείγματος χάρη τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των πλημμυρών ως απόρροια της γενικότερης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Έτσι οι ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές πόλεις όπως η Σεούλ, το Πεκίνο και η Σαγκάη επενδύουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην ενσωμάτωση της φύσης στην πόλη για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και της ζέστης, κάτι που θα εξακολουθεί να συμβαίνει και το 2022.
Παρόλα αυτά το πιο σημαντικό θεμέλιο των πόλεων μετά τον Covid-19 θα είναι το κομμάτι του inclusivity. Ενώ ορισμένοι μπορεί να έχουν επιλέξει να ζουν σε επαρχιακές πόλεις ώστε να αποφύγουν την εγκληματικότητα των πόλεων, τα σοβαρά ζητήματα των πόλεων εξακολουθούν να παραμένουν. Όσοι άνθρωποι μένουν στο περιθώριο σε συνθήκες εξαθλίωσης καθώς στερούνται βασικές ανάγκες διαβίωσης, οι πανδημίες, οι κοινωνικές αναταραχές και η βία θα συνεχίσουν να αναβιώνουν σε γόνιμο έδαφος. Οι πόλεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να επενδύσουν στην αναβάθμιση των περιθωρίων των αστικών κέντρων παρέχοντας στους ανθρώπους που διαμένουν εκεί πρόσβαση σε στέγαση και υποδομές, ώστε να επανενταχθούν και πάλι στη κοινωνία.

Δεν μιλάμε για κατάρρευση των πόλεων ακόμη και μετά από μια παγκόσμια πανδημία, αλλά για μία αναδιαμόρφωση ώστε τα μεγάλα αστικά κέντρα να ευδοκιμήσουν ξανά, να γίνουν πιο βιώσιμα αγκαλιάζοντας όλους τους ανθρώπους.