Το 2023 είδαμε αμέτρητα κομμάτια υψηλής ωρολογοποιίας να δημοπρατούνται, με πολλά μάλιστα να σημειώνουν ποσά-ρεκόρ, ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις των οίκων δημοπρασιών.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να φορούν ένα “κανονικό ρολόι” αυτές τις μέρες, υπάρχουν εκείνοι οι λίγοι που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν τεράστια ποσά για την απόκτηση ενός “παραδοσιακού” κομματιού, είτε γιατί εκτιμούν αυτό που αντιπροσωπεύει, είτε γιατί θέλουν να επιδείξουν τον πλούτο τους.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που αποκτήθηκαν, τα παρακάτω εννέα ρολόγια είναι μερικά από τα πιο ακριβά που πωλήθηκαν σε δημοπρασία το 2023.

Rolex Paul Newman John Player Special Ref. 6241, 2,5 εκατ. δολάρια

Τον περασμένο Μάιο οι τρεις μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών πούλησαν περισσότερα ρολόγια πολυτελείας αξίας 100 εκατ. δολαρίων σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο. Ένα από τα πιο ξεχωριστά κομμάτι που είδαμε ήταν το Rolex Paul Newman John Player Special Ref. 6241, το οποίο ήταν μέρος της Important Watches Sale του οίκου Sotheby’s. Αυτή η μοναδική παραλλαγή του πολυπόθητου Paul Newman Daytona πήρε το όνομά του από το μονοθέσιο Team Lotus Formula 1 της δεκαετίας του 1970. Μόνο 300 παραδείγματα κατασκευάστηκαν σε κίτρινο χρυσό και σε ακόμη μικρότερο αριθμό τοποθετήθηκε το επιθυμητό καντράν John Player Special. Αυτό κόστισε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Patek Philippe Ref. 5711-1A-018 Tiffany Blue Nautilus, 2,5 εκατ. δολάρια

Το ίδιο Σαββατοκύριακο του Μάϊου σηματοδοτήθηκε από την δημοπρασία Rare Watches του οίκου Christie’s, στην οποία συνολικά έξι ρολόγια πουλήθηκαν για πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. Το highlight ήταν ένα Patek Philippe Ref. 5711-1A-018 Tiffany Blue Nautilus. Αυτό το μοντέλο κατατάσσεται εύκολα ως ένα από τα πιο διάσημα και πολυπόθητα ρολόγια της περασμένης δεκαετίας, κερδίζοντας υψηλές πωλήσεις κάθε φορά που βρίσκεται σε δημοπρασία. Αν και αυτή η πώληση δεν σημείωσε νέο ρεκόρ για το μοντέλο, βγήκε στο σφυρί για σχεδόν 2,5 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το μεταξύ των υψηλότερων πωλήσεων της χρονιάς.

1958 Rolex Milgauss, 2,5 εκατ. δολάρια

Τον Μάιο πραγματοποιήθηκε και η Geneva Watch Auction XVII του οίκου Phillips, η οποία περιλάμβανε τέσσερα από τα πιο ακριβά ρολόγια που πωλήθηκαν σε δημοπρασία το 2023. Το πρώτο ήταν Rolex Milgauss του 1958 από ανοξείδωτο ατσάλι, το υπερδιπλασίασε την αρχική του εκτίμηση και πωλήθηκε για 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το πιο ακριβό Rolex Milgauss που πουλήθηκε ποτέ.

Patek Philippe Ref. 2499 Perpetual Calendar Chronograph First-Series in Yellow Gold, 2,6 εκατ. δολάρια, και Second-Series in Pink Gold, 3,2 εκατ. δολάρια

Η δυναμική της Geneva Watch Auction XVII του Phillips συνεχίστηκε με δύο σπάνιους perpetual calendar χρονογράφους Patek Philippe Ref. 2499. Το μοντέλο από κίτρινο χρυσό πωλήθηκε για κάτι περισσότερο από 2,6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το μοντέλο από ροζ χρυσό κέρδισε κάτι περισσότερο από 3,2 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το ένα από τα δύο ρολόγια στη δημοπρασία που ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια δολάρια.

Rolex Daytona, Ref. 6270 “The End Game”, 4,1 εκατ. δολάρια

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό κομμάτι από τη δημοπρασία ρολογιών Geneva XVII του Phillips είναι αναμφισβήτητα το Rolex Daytona, Ref. 6270 “The End Game.” Πρόκειται για ένα πλήρως εκλεπτυσμένο μοντέλο από κίτρινο χρυσό με καντράν που διαθέτει διαμάντια pavé και στεφάνη διακοσμημένη με διαμάντια κοπής baguette. Μόνο οκτώ παραδείγματα αυτού του ρολογιού είναι γνωστό ότι υπάρχουν στην αγορά. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό το Daytona σηματοδότησε την κορυφαία πώληση της εντυπωσιακής δημοπρασίας, με πάνω από 4,1 εκατομμύρια δολάρια, καταρρίπτοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ για κάθε Rolex Ref. 6270 που πωλήθηκε ποτέ.

Roger Smith Pocket Watch Number Two, 4,9 εκατ. δολάρια

Είναι ξεκάθαρο ότι οι οίκοι Patek και Rolex κυριαρχούν στις δημοπρασίες, αλλά κάθε τόσο βλέπουμε έναν άλλο κατασκευαστή να βρίσκεται στο προσκήνιο. Στο κλείσιμο ενός άλλου επιτυχημένου Σαββατοκύριακου δημοπρασίας τον Ιούνιο, ένα ρολόι τσέπης Roger Smith έκλεψε την παράσταση. Στη δημοπρασία ρολογιών New York: Eight του οίκου Phillips, το χειροποίητο Pocket Watch Number Two του Βρετανού ωρολογοποιού Roger Smith βγήκε στο σφυρί για 4,9 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το εξαιρετικό ρολόι, κατασκευασμένο από έναν από τους σημαντικότερους ωρολογοποιούς εν ζωή, είναι, σύμφωνα με τον ίδιο “το πιο σημαντικό ρολόι που έχω φτιάξει ποτέ, χωρίς αμφιβολία”.

Patek Philippe Sky Moon Tourbillon Ref. 6002G, 5,8 εκατ. δολάρια

Στη δημοπρασία Top of Time του οίκου Christie’s στο Χονγκ Κονγκ, ένα εξαιρετικό ρολόι από την Patek Philippe σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ για το πιο ακριβό ρολόι που δημοπρατήθηκε στο διαδίκτυο. Ο λόγος για το Sky Moon Tourbillon Ref. 6002G, το οποίο διαθέτει μια εκπληκτική κάσα από λευκό-χρυσό 18 καρατίων και ένα εντυπωσιακό μπλε καντράν από σμάλτο champlevé και cloisonné, ωστόσο, η πραγματική ομορφιά βρίσκεται στο εσωτερικό του. Αυτό το αριστούργημα κατέρριψε όλα τα ρεκόρ και πουλήθηκε για 5,8 εκατ. δολάρια.

Patek Philippe Ref. 96 Quantieme Lune, 6,6 εκατ. δολάρια

Το πιο ακριβό ρολόι που πουλήθηκε φέτος σε δημοπρασία έχει απίστευτη προέλευση. Την περασμένη άνοιξη, ο οίκος Phillips πραγματοποίησε την Imperial Patek Philippe Sale στα νέα κεντρικά της γραφεία στο Χονγκ Κονγκ, προσφέροντας 12 αντικείμενα που ανήκαν στον τελευταίο Αυτοκράτορα της Δυναστείας Qing, Aisin-Gioro Puyi. Το Patek Philippe Ref. Το 96QL είναι ένα πραγματικά μοναδικό ρολόι με μοναδική κατασκευή από πλατίνα μαζί με μερικά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τόσο μέσα όσο και έξω. Το μοντέλο πουλήθηκε για 6,6 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: