Στις 8 Φεβρουαρίου, η Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους υποψηφίους για τα 94α  Βραβεία Όσκαρ. Ενώ οι λάτρεις του κινηματογράφου περίμεναν τους νικητές και τους χαμένους, οι λάτρεις της ιστορίας του κινηματογράφου θυμήθηκαν μερικούς από τους πιο ασυνήθιστους νικητές και υποψηφίους στην ιστορία του διαγωνισμού.

Τα δέκα πιο ασυνήθιστα περιστατικά στην ιστορία των βραβείων Όσκαρ

1. Όσκαρ σε λιγότερο από τρία λεπτά

Η μικρότερης διάρκειας ταινία που κέρδισε βραβείο Όσκαρ ήταν το «The Crunch Bird», μια παραγωγή διάρκειας 2 λεπτών και 20 δευτερολέπτων των σκιτσογράφων Joe Petrovich και Ted Petok που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το 1971. Αλλά δεν ήταν η μικρότερη ταινία που προτάθηκε ποτέ για Όσκαρ – το ενός λεπτού και 41 δευτερολέπτων «Fresh Guacamole» ήταν υποψήφιο για το βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το 2012.

2. Ο μικρότερος σε διάρκεια ρόλος

Οι λάτρεις των Όσκαρ γνωρίζουν ότι ο ρόλος της Beatrice Straight στο «Network» (1976), διάρκειας μόλις 5 λεπτών, ήταν η συντομότερη ερμηνεία που κέρδισε βραβείο Όσκαρ. Ενώ ο ρόλος της Hermione Baddeley στο «Room at the Top» το 1959 είχε διάρκεια μόνο 2 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα που ήταν αρκετά για να της χαρίσουν μια υποψηφιότητα Β’ Γυναικείου Ρόλου.

3. Ο πιο αναπάντεχος νικητής

Λίγοι περίμεναν ότι ο Hal Mohr θα κέρδιζε το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας του 1935 για το «A Midsummer’s Night Dream» κυρίως επειδή δεν ήταν υποψήφιος. Κέρδισε το βραβείο με έγγραφη ψήφο. Λόγω αυτού του περιστατικού η Ακαδημία άλλαξε τους κανόνες της και επέτρεπε μόνο ψήφους μέσω κάλπης.

4. Το τραγούδι είναι λάθος

Το 1942, το «Pig Foot Pete» ήταν ένας από τους 10 υποψήφιους για το βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού, αλλά υπήρχαν δύο προβλήματα με αυτήν την υποψηφιότητα: Πρώτον, η Ακαδημία συνέδεσε το τραγούδι με την ταινία «Hellzapoppin», αλλά στην πραγματικότητα εμφανίστηκε στην ταινία «Keep ‘Em Flying». Και δεύτερον το «Keep ‘Em Flying» κυκλοφόρησε το 1941, οπότε η υποψηφιότητα ακυρώθηκε.

5. Η επιστροφή

Το 1942, ο Charlie Chaplin παρουσίασε μια ενημερωμένη εκδοχή της ταινίας του «The Gold Rush». Οι αλλαγές ήταν αρκετά καλές για την Ακαδημία, η οποία πρότεινε την ταινία για Καλύτερη Μουσική σε Δραματική ή Κωμική Ταινία. Για τα Όσκαρ του 1972, το «Limelight» προτάθηκε για το βραβείο Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής σε Δραματική Ταινία. Η ταινία έγινε αποδεκτή επειδή δεν προβλήθηκε ποτέ σε κινηματογράφους του Λος Άντζελες.

6. Και ο υποψήφιος είναι… ο κανένας

Ο σεναριογράφος της ταινίας του 1956 «Friendly Persuasion» Michael Wilson, ήταν στη μαύρη λίστα της Ακαδημίας και γι’ αυτό δεν του επετράπη να είναι υποψήφιος για το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου. Όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, κάποια μέλη της Ακαδημίας πρότειναν το «Friendly Persuasion» παρόλο που επισήμως δεν είχε σεναριογράφο. Τελικά το όνομα του αποκαταστάθηκε σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του.

7. Δώσε πίσω το βραβείο

Η ταινία «Young Americans», που κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 1968, έχει την ατυχή διάκριση να είναι η μόνη ταινία που της αφαιρέθηκε το Όσκαρ. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1967, καθιστώντας την ακατάλληλη για το βραβείο του 1968. Το βραβείο έλαβε η δεύτερη υποψήφια ταινία «Journey Into Self».

8. Η ανάκληση

Το 1972, μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων για το βραβείο Καλύτερης Μουσικής σε Δραματική Ταινία, ανακλήθηκε η υποψηφιότητα του Nino Rota για το «The Godfather» αφού ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποίησε μουσική από την ταινία του 1958 «Fortunella».

9. Όσκαρ δια τηλεφώνου

Οι τραγουδοποιοί Sammy Fain και Paul Francis Webster κατάφεραν να κερδίσουν υποψηφιότητα για το τραγούδι τους «A World That Never Was». Επειδή όμως δεν είχαν αρκετά χρήματα δημιούργησαν έναν τηλεφωνικό αριθμό που περιείχε ηχογράφηση του τραγουδιού τους και ζήτησαν από τα μέλη της Ακαδημίας να τηλεφωνήσουν για να το ακούσουν. Δεν ήταν αρκετό, το «Evergreen» από την ταινία «A Star is Born» ήταν ο νικητής της χρονιάς.

10. Ο πρώτος σκύλος υποψήφιος

Οι P.H. Vazak και Michael Austin κέρδισαν μια υποψηφιότητα για βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου το 1984, για την ταινία «Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Jungle». Ο Vazak ήταν στην πραγματικότητα το τσοπανόσκυλο του ηθοποιού Robert Towne. Ο Towne ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά του, λόγω των αλλαγών στο σενάριο, χρησιμοποιώντας ως αντικαταστάτη το όνομα του σκύλου του. Έτσι, ο Vazak έμεινε ιστορία ως ο πρώτος σκύλος υποψήφιος για  Όσκαρ.