Στην επέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση της πολυετούς κατάληψης στο Βιολογικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι οι άνδρες της ΕΚΑΜ έδρασαν πάρα πολύ αποτελεσματικά για την εκκένωση της κατάληψης, τόνισε ότι «το 2022 η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια είναι απόλυτη προτεραιότητα» και έκανε γνωστό ότι αύριο θα έχει συνάντηση με τον πρύτανη του ΑΠΘ, προκειμένου να συζητήσουν θέματα ασφάλειας του Πανεπιστημίου.
«Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι μόρφωσης και ελευθερίας και γι’ αυτό πρέπει να είναι χώροι ασφαλείς για φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Και γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτραπούν τέτοιου είδους καταστάσεις ούτε στο ΑΠΘ, ούτε πουθενά» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω να τονίσω ότι το 2022 η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια είναι απόλυτη προτεραιότητα. Δεν μπορεί οι οικογένειες να ξοδεύουν μια περιουσία για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο να μην λειτουργεί κανονικά γιατί κάποιοι έχουν κάποιες ακραίες και περιθωριακές συμπεριφορές».
Το 70% της εγκληματικότητας βρίσκεται στο εστιάζεται στο λεκανοπέδιο Αττικής
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της εγκληματικότητας, όπου υπογράμμισε ότι υπάρχει σημαντική μείωση, αλλά και για τις παραβάσεις των μέτρων covid που βεβαίωσε η Αστυνομία στους αλλοδαπούς, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου χωρίς να φορούν μάσκες, κάτι που έγινε και θέμα συζήτησης, καθώς απέρριψε το αίτημα των εκπροσώπων της πακιστανικής κοινότητας να σβήσει τα πρόστιμα.
Όπως είπε ο υπουργός, η Αστυνομία είχε τρεις επιλογές. Η πρώτη να μην κάνει τίποτα το οποίο δεν θα ήταν αποδεκτό σε καμία περίπτωση, η δεύτερη να επιβάλει πρόστιμα -όπως και έκανε και η συγκέντρωση διαλύθηκε- σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και τρίτον να διαταχθεί η βίαιη απομάκρυνση των συγκεντρωθέντων ατόμων.
«Η Αστυνομία έκανε το καθήκον της. Επέβαλε τα πρόστιμα που προβλέπονται για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας και προστάτευσε τη διεθνή εικόνα της χώρας. Ο νόμος ισχύει για όλους και δεν πρόκειται να σβηστούν τα πρόστιμα για τις μάσκες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Για το θέμα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει μείωση κατά 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2018 και 2019. Χαρακτήρισε ως την «μεγαλύτερη ανωμαλία εδώ και δεκαετίες» το γεγονός ότι ενώ το 70% της εγκληματικότητας εντοπίζεται στην Αττική, στο Λεκανοπέδιο βρίσκεται μόλις το 30% της δύναμης της ΕΛ.ΑΣ. γιατί μεταξύ άλλων «υπάρχει και το αμετάθετο των Ελλήνων αστυνομικών».
Όπως δήλωσε υπάρχουν ειδικά επιχειρησιακά σχέδια σε ορισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται σημαντική προσπάθεια περιορισμού των παραβατικών συμπεριφορών.