Επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Τρίτη 14/11 θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Οι επαφές του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο έχουν ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα, καθώς πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς.

Κατά τη συζήτηση με τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς συζητούν στο Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ στο πλαίσιο εκδήλωσης του ιδρύματος,  ο Ελληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας η οποία επτέυχθη έπειτα από αρκετά χρόνια οικονομικής κρίσης.

Έχουμε μειώσει την ανεργία προσελκύουμε επενδύσεις και καταφέραμε να πάρουμε πίσω την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας επώδυνης δεκαετίας. Τώρα το θέμα είναι να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον.

Από την πλευρά του ο κ. Μερτς συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Η Ελλάδα είναι πλέον ενδιαφέρουσα για τους επενδυτές και η Ελλάδα είναι πλέον ένας ισχυρός πυλώνας της ΕΕ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις.

Χρειαζόμεαστε ισχυρούς εταίρους και η Ελλάδα είναι πλέον ισχυρός εταίρος.

Ο κ. Μερτς που ρωτήθηκε για το grexit που είχε προτείνει το κόμμα του, ανέφερε ότι το 2010 έλεγα με την οπτική που είχα τότε έλεγα ότι θα ήταν καλύτερο να φύγουν από το ευρώ. Τώρα λέω με τα σημερινά δεδομένα ότι αυτό θα ήταν μια κακή απόφαση. Η Μέρκελ τελικά είχε δίκιο με την στάση που κράτησε.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την φοροδιαφυγή, να μειωθεί η γραφειοκρατία και την καλύτερη χρήση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το δημόσιο χρέος στον κόσμο ανέρχεται σε 300 τρισ. δολάρια. Αυτό είναι μια απειλή για τις αγορές οι οποίες δεν θέλουν να το χρηματοδοτήσουν» ανέφερε ο κ. Μερτς από την πλευρά του και προέβλεψε ότι για τον λόγο αυτό τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σημείωσε προκειμένου να αποφύγουμε νέες δημοσιονομικές κρίσεις.

Διαβάστε ακόμη: