Ερώτηση για το «υπέρογκο ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης της χώρας και την πλήρη ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής» κατέθεσαν προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών, 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου, Π. Πέρκα, Κ. Ζαχαριάδη.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτουν στοιχεία από το λειτουργικό κόστος των ΔΕΥΑ, και επισημαίνουν ότι «πλέον τόσο οι ΔΕΥΑ όσο και οι ΟΤΑ της χώρας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος διπλασιασμού των τιμολογίων νερού αλλά και των ανταποδοτικών τελών. Ήδη, πολλές ΔΕΥΑ λαμβάνουν μηνιαίους λογαριασμούς με προσαυξήσεις πάνω και από τους μηνιαίους προϋπολογισμούς τους!».

Απροθυμία της κυβέρνησης να στηριχθούν οι ΔΕΥΑ

Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, εκτιμούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση αδρανεί, παρότι έχει ενημερωθεί για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι ΔΕΥΑ, και ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες για ρευματοκοπές σε εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ».

Οι βουλευτές επίσης σημειώνουν ότι η απουσία πολιτικών και η απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει τις ΔΕΥΑ αποτελεί χαρακτηριστικό της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής απαξίωσης των ΔΕΥΑ και αλλαγής του διοικητικού σχήματος παροχής υπηρεσιών νερού, με ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών ύδρευσης-αποχέτευσης, όπως εξάλλου έχουν ήδη δηλώσει δημόσια κυβερνητικά στελέχη, εδώ και ένα χρόνο.