Οι συνταξιούχοι που επιβαρύνονται με την Εισφορά Αλληλεγγύης αναμένεται να λάβουν “διορθωτικές” αυξήσεις, πέρα από τις ετήσιες που θα τους δοθούν τον Δεκέμβριο. Αυτές οι αυξήσεις ενδέχεται να φτάσουν και τα 90 ευρώ τον μήνα σε κάποιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα για όσους συνταξιούχους δουν τις αποδοχές τους να ανεβαίνουν σε ανώτερη κλίμακα κρατήσεων μετά την ετήσια αύξηση.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, υπό κανονικές συνθήκες, αντί για αύξηση, οι συνταξιούχοι μπορεί να έβλεπαν μείωση στη σύνταξή τους λόγω των αυξημένων κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Οι κρατήσεις αυτές αυξάνονται όταν ο συνταξιούχος ανεβαίνει σε ανώτερη κλίμακα, γεγονός που οδηγεί σε μείωση των “καθαρών” αποδοχών.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με σύνταξη 1.690 ευρώ, σήμερα πληρώνει Εισφορά Αλληλεγγύης 3%, δηλαδή 59,7 ευρώ τον μήνα. Με μια πιθανή αύξηση 2,2% από την 1η Ιανουαρίου 2025, η σύνταξη θα ανέλθει στα 1.727,18 ευρώ, με την Εισφορά να αυξάνεται στα 103,63 ευρώ. Συνεπώς, αντί για αύξηση, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έχει μείωση αποδοχών κατά 16 ευρώ μηνιαίως, εκτός αν παρέμβει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, εξετάζεται ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο, εάν ένας συνταξιούχος αλλάζει κλίμακα λόγω της αύξησης, το επιπλέον ποσό δεν θα υπολογίζεται πλήρως ή εν μέρει για την Εισφορά Αλληλεγγύης. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές, που θα φτάνουν τα 50-60 ευρώ μηνιαίως, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, για συντάξεις άνω των 2.600 ευρώ, το ποσό μπορεί να φτάσει τα 90 ευρώ.

Αναμένεται οι “διορθωτικές” αυξήσεις να δοθούν στους συνταξιούχους στο επόμενο δίμηνο, μαζί με την αύξηση του 2,5% που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2025. Η πρώτη φάση του σχεδίου θα εφαρμοστεί με την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου 2025, ενώ η δεύτερη φάση θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 1.395 ευρώ δεν επιβαρύνεται με Εισφορά Αλληλεγγύης, καθώς το ποσό είναι κάτω από το όριο των 1.400 ευρώ. Με την αύξηση του 2025, η σύνταξή του θα ανέλθει στα 1.430 ευρώ, γεγονός που θα τον οδηγήσει σε απώλεια 30 ευρώ λόγω της Εισφοράς, αφήνοντάς του καθαρή αύξηση μόλις 5 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση που εξετάζεται, ενδέχεται είτε να λάβει ολόκληρη την αύξηση των 35 ευρώ, είτε να καταβάλει τη μισή Εισφορά Αλληλεγγύης και να διατηρήσει αύξηση 17 ευρώ.

Οι αλλαγές στο σύστημα των κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης αναμένεται να επηρεάσουν όλες τις περιπτώσεις όπου οι συνταξιούχοι αλλάζουν κλίμακα λόγω της αύξησης στις αποδοχές τους.

Διαβάστε ακόμη: