Πληρώνονται από αύριο, Πέμπτη 26 Μαΐου, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις Ιουνίου 2022 στους δικαιούχους.

Ξεκινούν αύριο οι πληρωμές για τις συντάξεις Ιουνίου 2022

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 12ης Μαΐου 2022 το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων:

  • Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιουνίου των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Στις 27 Μαΐου 2022, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιουνίου των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
  • Στις 30 Μαΐου 2022, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιουνίου των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Συντάξεις Ιουνίου: Ξεκινούν αύριο οι πληρωμές - Ημερομηνίες καταβολής ανά ταμείο

Αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ έχει φέρει ο Νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε το Μάιο του 2019.

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Έρχεται το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας του ΕΦΚΑ και «φέρνει» σύνταξη έως και 6 μήνες νωρίτερα

Στο μεταξύ μέσα Ιουνίου ξεκινά η εφαρμογή του Ψηφιακού Δωματίου Επικοινωνίας του ΕΦΚΑ όπου οι συνταξιούχοι με τη χρήση του νέου Ψηφιακού εργαλείου θα μπορέσουν να λάβουν τη σύνταξη τους ως και 6 μήνες νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο e-ΕΦΚΑ αναμένεται να είναι έτοιμος στα μέσα Ιουνίου και θα αφορά τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα ο ασφαλισμένος που θέλει να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης θα μπαίνει στο efka.gov.gr ή στο gov.gr και με τους κωδικούς taxisnet θα μπαίνει στη σχετική πλατφόρμα «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας».

Εκεί θα αναρτά όλα τα δικαιολογητικά και θα βλέπει την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα ζητούν κάποιο χαρτί ο εν αναμονή συνταξιούχος θα ενημερώνεται άμεσα και θα καταθέτει το σχετικό δικαιολογητικό.