Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση της συμμαχίας με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της υποψηφιότητάς της για ένταξη, δήλωσαν σήμερα τέσσερις διπλωμάτες στο Reuters.

Ένας από τους διπλωμάτες δήλωσε ότι η τελική διατύπωση της δήλωσης σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία όταν οι Σύμμαχοι συμφωνήσουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Ζελένσκι: Θα ήταν «παράλογο» να μην δοθεί στην Ουκρανία χρονοδιάγραμμα για ένταξη

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στην ευρωατλαντική συμμαχία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

«Είναι άνευ προηγουμένου και παράλογο όταν δεν ορίζεται χρονοδιάγραμμα, ούτε για την πρόσκληση (ένταξης στο ΝΑΤΟ), ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας. Ενώ την ίδια στιγμή προστίθεται ακόμη για την πρόσκληση της Ουκρανίας η ασαφής διατύπωση περί “συνθηκών”», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η επίμονη αβεβαιότητα σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα παράσχει στη Ρωσία ένα «κίνητρο για να συνεχίσει την τρομοκρατία της». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα παραστεί στη σύνοδο, ο Ζελένσκι σημείωσε: «Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία. Και θα το συζητήσω ανοιχτά σε αυτή τη σύνοδο».

Διαβάστε περισσότερα