Οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν απολογισμό της προτεινόμενης «εργαλειοθήκης» μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα (21 Οκτωβρίου), αλλά θα αφήσουν τους υπουργούς Ενέργειας να συζητήσουν τις λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν
Σύμφωνα με το Euractiv, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα για να συζητήσουν την παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας, με βάση μια «εργαλειοθήκη» βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που παρουσίασε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.
Αυτές περιλαμβάνουν έκτακτη στήριξη εισοδήματος για νοικοκυριά και κρατική βοήθεια για εταιρείες, καθώς και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις, οι οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί σε έξι χώρες – Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία.
Οι ηγέτες θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ «να εξετάσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα διασφάλιζαν την ενέργεια σε προσιτή τιμή για τα νοικοκυριά και τις εταιρείες» υποστηρίζοντας παράλληλα τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.
Θα καλέσουν επίσης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «να επιταχύνει τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση» ως τρόπο άμβλυνσης της πίεσης στις τιμές της ενέργειας.
Στους υπουργούς η «καυτή πατάτα»
Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα υιοθετήσουν κανένα «συμπέρασμα» επί του θέματος σε αυτό το στάδιο, απλώς προτρέπουν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να «κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση αυτής της εργαλειοθήκης» για να παρέχουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στους καταναλωτές.
«Η εργαλειοθήκη που παρουσιάζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας περιέχει χρήσιμα μέτρα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης της συνόδου κορυφής.
Ωατόσο, οι λεπτομερείς συνομιλίες παραπέμπονται στους υπουργούς Ενέργειας, οι οποίοι θα συνάντηθουν στο Λουξεμβούργο την Τρίτη για την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας.
Όπως ανέφερε πηγή της ΕΕ στο Euractiv, οι ηγέτες θα αφήσουν την «καυτή πατάτα» στους υπουργούς.
Διχασμένα τα κράτη μέλη – Τι ζητά η Ελλάδα
«Τα κράτη μέλη είναι πολύ διχασμένα», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. «Δεν υπάρχει κοινό όραμα για το τι πρέπει να κάνουμε παρά μόνο να ακολουθήσουμε την εργαλειοθήκη και να χρησιμοποιήσουμε εθνικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τους ευάλωτους καταναλωτές – αλλά πέρα από αυτό, δεν υπάρχει απολύτως καμία συμφωνία».
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν υψηλά ρεκόρ καθώς ο περιορισμένος εφοδιασμός συγκρούστηκε με τις οικονομίες που εξέρχονταν από την πανδημία COVID-19, αυξάνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών εν μέσω ρεκόρ υψηλών τιμών CO2 και χαμηλότερων από τις αναμενόμενων παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας ζητούν από την η ΕΕ να απαντήσει με αλλαγές στους κανονισμούς. Προτείνουν κοινή αγορά φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων και αποσύνδεση των ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από το κόστος της παραγωγής καυσίμου αερίου.
Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και του Βελγίου, είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την αναθεώρηση των κανονισμών ως απάντηση σε μια βραχυπρόθεσμη κρίση. Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να σταθεροποιηθούν σε χαμηλότερο επίπεδο έως τον Απρίλιο.