Eν μέσω των σοβαρών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή, το CNN καταγράφει τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών μελών εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την εξελισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε νωρίτερα ότι οι 27 θα πιέσουν για μια παύση των μαχών ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι 27 της ΕΕ στην ίδια σελίδα, επισημαίνει το CNN.
Ενώ όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η βοήθεια πρέπει να επιτραπεί στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, υπάρχουν δισταγμοί από ορισμένα να υποστηρίξουν την παύση των μαχών, επειδή φοβούνται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων.
Η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, καθώς κράτη μέλη έχουν τοποθετηθεί με συγκεκριμένο τρόπο για το Μεσανατολικό και δεν φαίνεται εύκολη η σύμπνοια.
Τα «στρατόπεδα» για το Μεσανατολικό
Μεταξύ των 27, υπάρχουν κράτη μέλη όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, τα οποία υποστηρίζουν παραδοσιακά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Επίσης, χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία τείνουν να βλέπουν τις εξωτερικές υποθέσεις από την οπτική γωνία της ασφάλειας, στεκούμενες σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και περιορίζονται σε αυτό, επισημαίνει το αμερικανικό μέσο.
Από την άλλη όμως, υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, για τις οποίες οτιδήποτε έχει να κάνει με το Ισραήλ αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα καθώς βαραίνει μέχρι και σήμερα ο ρόλος τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.
Ωστόσο, πέρα από το άμεσο ζήτημα του εξελισσόμενου πολέμου, η Ευρώπη έχει τις δικές της ανησυχίες για τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης.
«Μπορεί να υπάρξει εκτοπισμός παρόμοιος με αυτόν της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε στο CNN ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Αυτό οδήγησε σε τεράστιες διαιρέσεις στην ευρωπαϊκή κοινωνία – αύξηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Ιδανικά θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος πριν επεκταθεί στα δικά μας σύνορα».
Λευκός καπνός για κοινό ανακοινωθέν
Παρ’ όλα αυτά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της Ένωσης θα επιχειρήσουν σήμερα να πραγματοποιήσουν μια επίδειξη ενότητας, αφού φάνηκε ότι κατέληξαν στη διατύπωση ενός τελικού ανακοινωθέντος για τη Μέση Ανατολή, τερματίζοντας τρεις ημέρες διενέξεων και «παζαριών».
Το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει μόλις μία σελίδα με δηλώσεις για τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, επισημαίνει η βρετανική Guardian.
Οι ηγέτες θα ζητήσουν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις» των βομβαρδισμών στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να φτάσουν τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες.
Παλαιότερες εκδοχές που περιλάμβαναν τη φράση «ανθρωπιστική παύση» απορρίφθηκαν από τρεις χώρες, όπως γίνεται αντιληπτό, που πιστεύεται ότι είναι η Γερμανία, η Τσεχία και η Αυστρία, με το σκεπτικό ότι υπονοούσε μόνιμη παύση των εχθροπραξιών και θα έθετε σε κίνδυνο το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της Χαμάς, σχολίασε το βρετανικό μέσο.
Η ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ
#EUCO | The October EU summit starts today.
On the EU leaders’ agenda:
? Situation in the Middle East
? Revision of the EU long-term budget
? Russia’s war of aggression against Ukraine
? EU’s economy and competitiveness
? Migration
? External relationsMore info ?
— EU Council (@EUCouncil) October 26, 2023
Στην ημερήσια διάταξη:
1. Αλλαγές στον επταετή προϋπολογισμό του μπλοκ, γνωστό ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Αναμένεται σύντομη συζήτηση σχετικά με το αν η μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ ή ξεχωριστά. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.
2. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιήσει ομιλία στη σύνοδο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τις αμυντικές και πολιτικές ανάγκες, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στο δεύτερο χειμώνα.
3. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου.
Και αύριο, οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα, καθώς και στη μετανάστευση.
At today’s European Council, we will discuss key issues for our Union:
– #MiddleEast
– Ukraine
– EU budget
– migration
– economy#EUCO https://t.co/6d0BrMby9c— Charles Michel (@CharlesMichel) October 26, 2023
«Όλοι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την ίδια ώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση», είπε o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στην Σύνοδο.