Δικαστήριο στη Γαλλία έκρινε ένοχο τον Γαλλοκαμερουνέζο συγγραφέα, Σαρλ Ονανά, για υποβάθμιση της γενοκτονίας της Ρουάντα, κατά την οποία εξοντώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Και του επέβαλε πρόστιμο 8.400 ευρώ.
Επίσης, ο Νταμιέν Σεριίξ, διευθυντής του εκδοτικού οίκου Éditions du Toucan, κλήθηκε να καταβάλει 5.000 ευρώ, ενώ από κοινού ο Σεριίξ και ο Ονανά θα καταβάλουν 11.000 ευρώ ως αποζημίωση στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατέθεσαν τη μήνυση.
Το δικαστήριο του Παρισιού, όπως σημειώνει το BBC, αποφάσισε ότι τα γραπτά του Ονανά παραβιάζουν τους νόμους της Γαλλίας που απαγορεύουν την άρνηση της γενοκτονίας και την υποκίνηση μίσους μέσω γραπτού ή προφορικού λόγου.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το δικαστήριο κατέληξε ότι ο Ονανά «ευτελίζει και αμφισβητεί με εξωφρενικό τρόπο τη γενοκτονία που συνέβη μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 1994».
Στο βιβλίο του «Ρουάντα, η αλήθεια για την Επιχείρηση Τυρκουάζ», που εκδόθηκε το 2019 από τον οίκο Éditions du Toucan, ο Ονανά περιέγραφε πως η κυβέρνηση Χούτου που είχε σχεδιάσει και βάλει σε εφαρμογή την γενοκτονία στη Ρουάντα πως «είναι μία από τα μεγαλύτερα ψέματα της ιστορίας».
Βέβαια, η πραγματικές καταγραφές είναι τελείως διαφορετικές με αυτές που έχει στο κεφάλι του ο Ονανά. Διότι, μέσα σε μόλις 100 ημέρες, περίπου 800.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ρουάντα από εξτρεμιστές Χούτου το 1994. Στο στόχαστρο είχαν βάλει μέλη της μειονότητας των Τούτσι, καθώς και πολιτικούς τους αντιπάλους, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους.
Ο δικηγόρος του συγγραφέα υποστηρίξε, από την πλευρά του, ότι το βιβλίο ήταν «έργο ενός πολιτικού επιστήμονα που βασίζεται σε 10 χρόνια έρευνας για την κατανόηση των μηχανισμών της γενοκτονίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά».
Charles Onana a été reconnu coupable de négationnisme du génocide des Tutsi. Pendant ce temps, le gouvernement congolais proclamait que son procès était celui de tous les Congolais. Une position surprenante, surtout en soutenant les FDLR, responsables du génocide nié par Onana.… pic.twitter.com/FNPAs4h6EK
— 𝕁𝕦𝕤𝕥𝕚𝕟 𝕨’𝕀 𝕂𝕚𝕟𝕘𝕠𝕘𝕠 (@JustinNsengima) December 10, 2024
Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, αποτελεί αδίκημα η άρνηση ή η «ελαχιστοποίηση» του γεγονότος οποιασδήποτε γενοκτονίας που αναγνωρίζεται επίσημα από τη Γαλλία και βάσει αυτού το Δικαστήριο του Παρισιού έβγαλε το πόρισμά του.