Την Πέμπτη ανακοινώνονται οι Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Κομισιόν, σε μια συγκυρία δύσκολη για όλη την ΕΕ με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να έχει επιφέρει Lockdown μερικά ή ολικά σε πολλές περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου. Εν μέσω αυτού του κλίματος έντονης αβεβαιότητας για το μέλλον συνεδριάζει απόψε με τηλεδιάσκεψη το Eurogroup με κύριο θέμα στην ατζέντα το COVID-19 και τις οικονομικές προοπτικές και προκλήσεις για τη ζώνη του ευρώ και την παγκόσμια οικονομία.
Ενδιαφέρον είναι ότι στη συνεδρίαση θα γίνει και ενημέρωση των υπουργών από τις υγειονομικές αρχές της ΕΕ. «Δεδομένης της πρόσφατης κλιμάκωσης του COVID-19, ο Πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (EDCD), Andrea Ammon, να ενημερώσει τους υπουργούς για την εξέλιξη της πανδημίας» τονίζεται στην πρόσκληση της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών.
Με την πανδημία πάντως να καλπάζει και τις αποφάσεις του περασμένου Μαρτίου να φαντάζουν «λίγες» αλλά ταυτόχρονα την υλοποίησή τους να καθυστερεί (π.χ. Ταμείο Ανάκαμψης) πολλά κράτη μέλη εκπέμπουν σήμα κινδύνου και ζητούν νέα γενναία μέτρα καθώς όλοι οι προϋπολογισμοί είναι στον αέρα ενώ το φάσμα της διόγκωσης των χρεών, ιδιωτών και κρατών, φαντάζει απειλητικό. Βέβαια ούτε λόγος για σενάρια περί δυναμικής ανάκαμψης από το τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αλλά και το 2021.
Σημειώνεται ότι με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις (flash estimates) της Eurostat για το 3ο τρίμηνο προβλεπόταν μετά την πτώση 14,8% το 2ο τρίμηνο της Ευρωζώνης, ανάκαμψη (+12,7% σε σύγκριση με το τρίμηνο της καραντίνας). Βέβαια σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας ανέρχεται στο 4,3%.
Για να πάρουν, μάλιστα, το «σφυγμό» των ευρωπαϊκών κοινωνιών οι υπουργοί θα συζητήσουν με με την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Irene Tinagli, σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις και τις προκλήσεις πολιτικής που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αυτήν τη στιγμή.
Οι Υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης από τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας σχετικά με την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G7 και των Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου.
Στο Draft Statement πάντως, του σημερινού Eurogroup, δηλαδή το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις δηλώνουν τα αυτονόητα. Δηλαδή ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και αναλαμβάνουν δέσμευση για συντονισμένα Σχέδια Ανάκαμψης.
Σε ένα τέτοιο κλίμα η Ελλάδα προσδοκά γρήγορες και «γενναίες» αποφάσεις αλλά και ξεμπλοκάρισμα των ήδη ειλημμένων αποφάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο λόγω της θέσης της με τη μετεμνημονιακή εποπτεία σε εξέλιξη δεν αναμένεται να «μπει μπροστά» διεκδικώντας. Βέβαια ήδη η οικονομία ως φαίνεται κινείται σε διψήφιο ποσοστό ύφεσης εν αναμονή βέβαια και της εκτίμησης για το πόσο επηρέασε ο τουρισμός την οικονομία. Βέβαια η απειλή για ένα ολικό ένα lockdown τύπου Θεσσαλονίκης και στην Αττική, που εκπροσωπούν το 47% της οικονομίας, δημιουργεί περαιτέρω πονοκεφάλους και γι αυτό η το οικονομικό επιτελείο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ιδανικά θα ήθελε να υπάρξει σήμερα μια νέα ώση σε μέτρα που δυνητικά μπορούν να ενισχύσουν τα μέτρα 2,3 δισ ευρώ που ανακοινώθηκαν για τις “κόκκινες”- και όχι μόνο- περιοχές.