Η υποχρεωτική χρήση μάσκας που απαιτεί η καθημερινότητα μας, κάποιες φορές προκαλεί προβλήματα. Εκτός από την αναπνοή, λοιπόν, η χρήση της και μάλιστα καθημερινά είναι ικανή να προκαλέσει δερματικές παθήσεις με συνηθέστερη την εμφάνιση ξηρότητας ή ήπιας ακμής.
Τα αντισηπτικά πλέον έχουν γίνει απαραίτητο αξεσουάρ. Η συχνή χρήση αντισηπτικών αλλά και το συνεχές πλύσιμο των χεριών στις ημέρες του κορωνοϊού, προκαλούν ξηρότητα στο δέρμα.
Η κλιματική αλλαγή δεν απαιτεί απλώς διαφορετικά ρούχα αλλά και διαφορετική φροντίδα του δέρματος, γιατί οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν την επιδερμίδα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας
Ο ιδρώτας αλλά και το υλικό της μάσκας παγιδεύουν περισσότερα βακτήρια στους πόρους, τους μπλοκάρει δημιουργώντας έτσι φλεγμονές, μαύρα στίγματα και σπυράκια. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα είδη μάσκας, καθώς οι ερεθισμοί μπορεί να προκληθούν από όλα τα είδη, χειρουργικές, υφασμάτινες και χάρτινες.
Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί δερματίτιδα ή ξηρότητα της επιδερμίδας στα σημεία πίεσης της μάσκας (δηλαδή στη μύτη, στο σαγόνι, στα μάγουλα και στο πίσω μέρος των αυτιών μας). Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του λάστιχου της μάσκας.
Τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου
- Καθαρισμός προσώπου με ειδικά προϊόντα για δέρματα με ερεθισμούς/ακμή/σπυράκια
- Χρήση χαρτιού μιας χρήσης και όχι πετσέτες που αποτελούν εστία μικροβίων
- Ενυδατικές κρέμες καταπραϋντικές στην περίπτωση ερεθισμού
και κρέμες σμηγματορρυθμιστικές σε περιπτώσεις με σπυράκια και ακμή - Αποφυγή μακιγιάζ καθώς μπορεί να ερεθίσει και προτιμούμε κάποια σμηγματορρυθμιστική κρέμα με χρώμα
- Καθημερινό πλύσιμο μάσκας με κάποιο υποαλλεργικό απαλό καθαριστικό και τακτική αλλαγή
- Αποφυγή συνθετικών υλικών σε μάσκες όπως νάιλον, πολυεστέρας. Προτιμότερες είναι οι μεταξωτές και επαναχρησιμοποιούμενες
Αντισηπτικό και κορωνοϊός πάνε μαζί
Τα αντισηπτικά και τα απολυμαντικά, που πρέπει να χρησιμοποιούμε συχνά αυτή την περίοδο, επηρεάζουν τα λιπίδια του δερματικού φραγμού. Ως αποτέλεσμα τα κερατινοκύτταρα της τελευταίας στιβάδας της επιδερμίδας, δεν ενώνονται με τον ιδανικό τρόπο μεταξύ τους, και ελαττώνεται η ικανότητα του δερματικού φραγμού να συγκρατεί υγρασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται τραχύ και ξηρό, ή σε άλλες περιπτώσεις κόκκινο, με κνησμό, ίσως και με ρωγμές ή αιμορραγία.
Τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου
- Ειδικές κρέμες χεριών που ενισχύουν τον δερματικό φραγμό.
- Έπειτα από τη χρήση αντισηπτικών πρέπει να γίνεται εφαρμογή γαντιών για να μειωθεί η πιθανότητα ερεθισμού.
- Χρήση λιγότερων ερεθιστικών προϊόντων. Τα αντισηπτικά με οινόπνευμα είναι λιγότερο ερεθιστικά από άλλα αντισηπτικά. Επίσης η αιθανόλη τείνει να είναι λιγότερο ερεθιστική από την n-προπανόλη ή την ισοπροπανόλη.
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της
Σε χώρες όπως η Ελλάδα, τείνουν να μειώνονται το φθινόπωρο και τον χειμώνα τα επίπεδα της υγρασίας στην ατμόσφαιρα και όσο χαμηλώνουν, τόσο περισσότερη υγρασία χάνει το δέρμα και τόσο πιθανότερο είναι να εμφανιστεί ξηροδερμία, ιδίως σε άτομα που είναι ευάλωτα σε δερματοπάθειες. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο στους χώρους με κεντρική θέρμανση, διότι ο θερμαινόμενος αέρας μειώνει την υγρασία στην ατμόσφαιρα και ευνοεί την ξηροδερμία.
Τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου
- Χρήση ηπίου καθαριστικού προϊόντος πρωί και βράδυ.
- Ορός με αντιοξειδωτικά συστατικά.
- Αντηλιακή προστασία με υψηλό SPF
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.