Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, πάνω από 100 παιδιά έχουν προσβληθεί από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (Multisystem Inflammatory Syndrome, MIS-C) που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid-19, ή εμφανίζουν τουλάχιστον παρόμοια συμπτωματολογία.

Μάλιστα, όπως είπε, τα 50 από τα 100 παιδιά που έχουν προβληθεί από το σύνδρομο MIS-C έχουν επιβεβαιωμένη διάγνωση.

Το πλέον πρόσφατο, αλλά σίγουρα όχι τελευταίο, περιστατικό MIS που καταγράφηκε αφορά έναν 11χρονο από τη Λέσβο ο οποίος διακομίστηκε με πνευμονική εμβολή προχθές στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» όπου και νοσηλεύεται στην Εντατική, όχι διασωληνωμένος, σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση. Οι γιατροί του Παίδων συσχέτισαν, μετά την ολοκλήρωση απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, την ήπια λοίμωξη covid-19 που είχε εμφανίσει προ 15νθημέρου το αγόρι με το σύνδρομο MIS-C.

«Ο αριθμός των παιδιών με MIS και άλλων που μοιάζουν με MIS-C υπερβαίνει τα 100 στην Ελλάδα. Είναι 50 παιδιά τα οποία έχουν παρουσιάσει MIS και άλλα τα οποία έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS», είπε αρχικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης η κ. Θεοδωρίδου.

«Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό», πρόσθεσε.

Σύνδρομο MIS-C: Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο – Τα συμπτώματα

Το MIS-C έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.

Το πιο συχνό σύμπτωμα της φλεγμονώδους νόσου δεν είναι αναπνευστικά προβλήματα. Περισσότερο από το 80% των παιδιών εμφανίζουν γαστροεντερικές ενοχλήσεις (πόνο στην κοιλιά, ναυτία, εμετούς ή διάρροια) και πολλά εξανθήματα, κυρίως όσα ήταν κάτω των 5 ετών. Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν πυρετό, συχνά για περισσότερες από τέσσερις ή πέντε ημέρες.

Οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι το σύνδρομο αυτό είναι σπάνια θανατηφόρο, ενώ τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν.