Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμάζεται να συναντήσει αύριο, Δευτέρα, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια συνάντηση υψηλής σημασίας με ένα γεμάτο διπλωματικό και εμπορικό “μενού”. Η συνάντηση επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου, ενώ σχετικές πληροφορίες είχαν ήδη κυκλοφορήσει τις προηγούμενες ημέρες.

Στο επίκεντρο της ατζέντας βρίσκονται:

  • Οι αμερικανικοί δασμοί και οι επιπτώσεις τους στις ισραηλινές εξαγωγές
  • Η υπόθεση των Ισραηλινών ομήρων
  • Η ένταση με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • Η στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ
  • Η πίεση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου

Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ, που ενεργοποιήθηκαν το Σάββατο, προσθέτουν 10% στις περισσότερες εισαγωγές. Ωστόσο, το Ισραήλ πλήττεται συγκεκριμένα με τελωνειακό βάρος 17%, καθώς συγκαταλέγεται στις χώρες με εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ.

Φόντο έντασης: από τη Γάζα ως την Τεχεράνη

Η επίσκεψη Νετανιάχου πραγματοποιείται σε περίοδο κλιμακούμενης έντασης:

  • Η κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς παραμένει άπιαστος στόχος, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στο Ιράν, προειδοποιώντας για βομβαρδισμούς εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
  • Η Τεχεράνη από την πλευρά της δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο, αλλά όχι υπό απειλή, καταγγέλλοντας την αμερικανική πολιτική «μέγιστης πίεσης».

Η συνάντηση έρχεται επίσης λίγους μήνες μετά την προηγούμενη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, όπου ο Τραμπ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με την πρότασή του για τη μετατροπή της Γάζας σε “Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής”, μέσω ελέγχου από τις ΗΠΑ και εκτοπισμού των κατοίκων της.

Η αυριανή συνάντηση αναμένεται να επανακαθορίσει τη γραμμή επικοινωνίας Ισραήλ – ΗΠΑ, με κρίσιμες αποφάσεις σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής και εμπορικής αστάθειας. Οι πολιτικές ισορροπίες, οι οικονομικές πιέσεις και οι εξελίξεις σε Γάζα και Ιράν θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμη: