«Ελλάδα και Μπαχρέιν υποστηρίζουν θέσεις, οι οποίες βασίζονται πάντοτε στη διεθνή νομιμότητα», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

«Αμφότερες οι χώρες καταδικάζουμε πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή της, όπως προβλέπει ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», επεσήμανε αρχικά, ύστερα από τις σημερινές (13/05) συνομιλίες στην Αθήνα με τον Άραβα (Μπαχρέιν) ομόλογό του, Αμπντελατίφ Αλ–Ζαγιάνι και συμπλήρωσε:

«Έχουμε θέσει κοινή υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ελλάδα το 2024 – 2025 και το Μπαχρέιν το 2025 – 2026, αλλά και για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπάρχει συνεργασία των δύο χωρών και σε περιφερειακούς οργανισμούς, ενώ ενημέρωσα τον κ. Αλ–Ζαγιάνι για εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ενόσω η ανθρωπότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στην Ουκρανία».

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε θερμά το Μπαχρέιν «για τη στήριξη προς τη χώρα μας, στο πλαίσιο της UNESCO, όπως και για τη στάση του αναφορικά με το αίτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Τρίτη συνάντηση των δύο ανδρών εντός ολίγων μηνών. Μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μανάμα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν είχε συμμετάσχει τον περασμένο Φεβρουάριο στο «Φόρουμ Φιλίας» της Αθήνας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε πως προγραμματίζεται να επαναληφθεί και εφέτος το συνέδριο, το οποίο «κτίζει γέφυρες μεταξύ της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόλπου, της Ευρώπης στη βάση κοινών αρχών και αξιών».

Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα προσβλέπει σε εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων.

Στην προσεχή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Μανάμα θα υπογραφούν μία σειρά από συμφωνίες, που θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για την ενίσχυση της οικονομικής και της εμπορικής μας συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, με κύρια έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και τον τουρισμό, την ψηφιακή διακυβέρνηση και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η Ελλάδα επιθυμεί να εμβαθύνει τη συνύπαρξή της με το συμβούλιο συνεργασίας, συνεχίζουμε την προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών με όλα τα κράτη του Κόλπου».

«Η άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις και προτιμήσεις, πόσω μάλλον όταν βασίζονται σε θέματα αρχής, διότι για εμάς, το Μπαχρέιν είναι μία φιλική χώρα, στην οποία αξίζει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η πιο φιλική στον άνθρωπο περιοχή, μίας ραγδαία αναπτυσσόμενης γειτονιάς», ολοκλήρωσε.

Η δημοσίευση του Υπουργείου Εξωτερικών:

Ο Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι έκανε, αρχικά, λόγο για «ιστορικές σχέσεις φιλίας και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, που διέρχονται ένα διάστημα ανάπτυξης και εξέλιξης σε διάφορους τομείς και όλα τα επίπεδα».

«Τονίσαμε τη σημασία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στους διάφορους οικονομικούς εμπορικούς, επενδυτικούς, πολιτιστικούς, τουριστικούς, τεχνολογικούς και περιβαλλοντολογικούς τομείς», σημείωσε εν συνεχεία.

«Παρουσιάζεται ανάγκη αξιοποίησης του κλίματος, προσελκύει τις επενδύσεις στις δύο χώρες, τη διεύρυνση των τομέων εμπορικής συνεργασίας και την ενίσχυση των κοινοπραξιών».

Ακόμη, συζητήθηκε η κοινή συνεργασία στη διπλωματική εκπαίδευση μέσω της Ακαδημίας «Μοχάμεντ Μουμπάρακ Αλ Χαλίφα» και της διπλωματικής ακαδημίας της Ελλάδας.

Συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα και οι εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον, οι διενέξεις στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της ευρωπαϊκής ηπείρου, τονίζοντας την «ανάγκη τερματισμού όλων των συγκρούσεων, μέσω του διαλόγου και διά της διπλωματικής οδού, προκείμενου να επιτευχθεί η ειρήνη, η ασφάλεια στο πλαίσιο του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των πανανθρώπινων αξιών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στάθηκαν και στις πρόσφατες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις συνέπειες στη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη και σταθερή ειρηνική διευθέτηση σε αυτή τη σύρραξη, μέσω των διαπραγματεύσεων. Τονίσαμε την ανάγκη να ανοίξουν ασφαλείς δίοδοι για τον άμαχο πληθυσμό και να αποσταλεί οι ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Τέλος, υπογραμμίστηκε η σημασία της διεθνούς συνεργασίας αντιμετώπισης όλων των απειλών, μεταξύ των οποίων η τρομοκρατία καθώς και η ανάγκη ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.