«Ήταν μεγάλη μου χαρά να δεχθώ σήμερα τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, ένα διακεκριμένο μέλος της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον οποίο συζητήσαμε για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των κρατών μας» αναφέρει σε δημοσίευσή του ο κ. Δένδιας.

Η ανάρτησή του:

Τζορτζ Τσούνης: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε Αν. Μεσόγειο, Δ. Βαλκάνια και Μ. Θάλασσα»

Στα ελληνικά ιδανικά «καλοσύνη, αγάπη, φιλότιμο και δημοκρατία», στάθηκε αρχικά ο Τζορτζ Τσούνης, κατά την πρώτη δημόσια ομιλία του, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τούτες οι αξίες αποτελούν μερικά από τα μεγαλύτερα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο.

Ο κ. Τσούνης τόνισε πως «η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ άλλοτε ισχυρότερη ή σημαντικότερη» και επανέλαβε ότι δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην οικία του, λίγες ώρες μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Μάλιστα, επιδοκίμασε τον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας για την ενίσχυση της δημοκρατίας στα Βαλκάνια, διότι προάγει την περιφερειακή ευημερία και σταθερότητα.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είναι μεγάλος φίλος της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της που συνεχώς αυξάνει στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτή».

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε πως οι δύο χώρες αν και έχουν καταφέρει πολλά, υπάρχει περιθώριο να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία και τη συνέργεια τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με τον Πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό και την «εκπληκτική ελληνική διασπορά» με σκοπό την προώθηση των κοινών τους στόχων για ειρήνη και ευημερία.

Κάνοντας ειδική μνεία στην επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τη χαρακτήρισε ιστορική και σημείωσε πως η πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, εκ μέρους της δικομματικής ηγεσίας του Κογκρέσου, είναι η ύψιστη τιμή που μπορεί να απονείμει το αμερικανικό νομοθετικό σώμα σε έναν ηγέτη του εξωτερικού.

«Αυτές οι προσκλήσεις επεκτάθηκαν, διότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πολύ περισσότερο.

Η συνεργασία μας, ενισχύει το ΝΑΤΟ. Κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ευημερούσα και ασφαλή. Αυτή η δύναμη και η ενότητα σήμερα, είναι πιο σημαντικές από ποτέ» σημείωσε.

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, δήλωσε περήφανος Ελληνοαμερικανός και επεσήμανε πως είναι μεγάλη τιμή να επιστρέφει στις ρίζες του και να έχει την ευκαιρία να υπηρετήσει την Αμερική από εδώ.

Επίσης, εξήρε τη «σπουδαία δουλειά και τα επιτεύγματα» του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, της πρεσβείας και της γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.

«Είναι μια εξαιρετική κληρονομιά που αφήνει πίσω της τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να χτίσουμε» υπογράμμισε ο Τζορτζ Τσούνης.

Όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως «είναι ένας απρόκλητος πόλεμος που έχει στοιχίσει τόσες πολλές αθώες ζωές και έχει τραγικά καταστρέψει τη Μαριούπολη, ένα προπύργιο της ελληνικής ταυτότητας».

Επικαλούμενος τον Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως «καθώς ο πόλεμος του Πούτιν μαίνεται στην Ουκρανία, πρέπει να αυξήσουμε την αποφασιστικότητά μας και να αντισταθούμε σε αυτούς που τώρα επιδιώκουν να χειραγωγήσουν την ιστορική μνήμη για να προωθήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες».

Τζορτζ Τσούνης και Νίκος Δένδιας.

Προσέθεσε ότι «ο Πούτιν προσπάθησε να διαστρέψει την ιστορία για να δικαιολογήσει τον απρόκλητο και βάναυσο πόλεμό του και ότι όσοι μελετούν ιστορία γνωρίζουν πως ο Πρόεδρος Ζελένσκι και ο γενναίος λαός της Ουκρανίας ενσαρκώνουν το πνεύμα εκείνων που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπερασπίζονται την κυριαρχία, τη δημοκρατία τους και το δίκαιο μέλλον της Ουκρανίας σε μία Ευρώπη ελεύθερη και ειρηνική».

Ο Τζορτζ Τσούνης έκανε ξεχωριστή αναφορά και στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι «μέσω των πολλαπλών απειλών που αντιμετωπίζουμε, παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η επιτυχία της διατλαντικής μας συμμαχίας, πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, έγκειται στη συλλογική φιλοδοξία των μελών να προστατεύσουν την ειρήνη σε όλο τον κόσμο και τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αυτοδιακυβέρνησης που όλοι μοιραζόμαστε».

Αφού ανέφερε πως «βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα μεταξύ των δημοκρατικών αξιών, που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα, και των φωνών της τυραννίας και του αυταρχισμού», προέταξε ότι «η συλλογική μας απάντηση σήμερα θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου μας».

Τόνισε ακόμη πως «όλες οι δημοκρατίες παγκοσμίως έχουν την ιερή υποχρέωση να προάγουν τα δημοκρατικά ιδανικά και να σταθούν ενωμένες ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις του σκότους που επιδιώκουν να ανατρέψουν τη βασισμένη σε διεθνείς κανόνες τάξη, στην οποία βασίζονται η συλλογική μας ασφάλεια και ευημερία.

Εξάλλου, παρότρυνε σε τέτοιες στιγμές, είναι χρήσιμο να στραφούμε για καθοδήγηση στους αρχαίους Έλληνες και προσέθεσε ότι πρέπει πάντα να επιλέγουμε να κάνουμε αυτό που είναι σωστό, να σταθούμε, όπως πολύ εύστοχα είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σωστή πλευρά της ιστορίας».