Τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον λαό της Σερβίας για τη στήριξη που παρείχε στην χώρα μας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο υπουργείο, με τον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν.

Παράλληλα, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιούνται κοινές περιπολίες Σέρβων και Ελλήνων αξιωματικών σε διάφορες τουριστικές περιοχές, όπου υπάρχει πλειοψηφία Σέρβων τουριστών έτσι ώστε οι περιοχές αυτές να είναι ακόμα ασφαλέστερες με την παρουσία των Σέρβων αστυνομικών.

«Με τον Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν είχαμε μια διμερή συνάντηση με την ευκαιρία της απόφασης της κυβέρνησης της Σερβίας να αποστείλει βοήθεια στις πληττόμενες από τις πυρκαγιές περιοχές με τρία ελικόπτερα, πολύ προσωπικό και οχήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και συνέχισε «Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας στον λαό της Σερβίας στην κυβέρνηση του κ. Βούσιτς και προσωπικά στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος ήρθε σήμερα εδώ για να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα, στον πόλεμο που κάνει η Ελλάδα ενάντια στις καταστροφικές πυρκαγιές που συμβαίνουν αυτές τις μέρες».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της Σερβίας στην Ελλάδα επισημαίνοντας πως «η Σερβία πάντα σας συμπαραστέκεται και σας στηρίζει».

Σύναψη διμερούς Συμφωνίας

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η έμπρακτη υποστήριξη της σερβικής πλευράς, με την αποστολή σημαντικού αριθμού πυροσβεστικών οχημάτων, εναέριων μέσων, καθώς και έμψυχου δυναμικού, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Στο πλαίσιο αυτό, επιτακτική κρίθηκε η ανάγκη για σύναψη διμερούς Συμφωνίας για την προστασία από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση επισημάνθηκε το άριστο επίπεδο της συνεργασίας, τόσο σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, παράνομης μετανάστευσης και κυβερνοεγκλήματος μέσω της παροχής τεχνογνωσίας, ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και επιτόπιων επισκέψεων – συναντήσεων εμπειρογνωμόνων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Σταυρακάκης, ο Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Βαρούνης και ο Σύμβουλος Πολιτικής Ασφάλειας του Υπουργού Τριαντάφυλλος Καρατράντος.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας:

«Με τον Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, Aleksandar Vulin είχαμε μια διμερή συνάντηση με την ευκαιρία της απόφασης της κυβέρνησης της Σερβίας να αποστείλει βοήθεια στις πληττόμενες από τις πυρκαγιές περιοχές με τρία ελικόπτερα, πολύ προσωπικό και οχήματα. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας στον λαό της Σερβίας στην κυβέρνηση του κ. Βούσιτς και προσωπικά στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος ήρθε σήμερα εδώ για να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα, στον πόλεμο που κάνει η Ελλάδα ενάντια στις καταστροφικές πυρκαγιές που συμβαίνουν αυτές τις μέρες

Με τον κ. Vulin συζητήσαμε επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος. Έχουμε εδώ και αρκετό καιρό που συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε εγκληματικές ομάδες που δρουν στην Ελλάδα από διεθνικές ομάδες των Βαλκανίων. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η συνεργασία μας έχει αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε και ενισχύοντας και τη δική μας προσπάθεια που κάνουμε εδώ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Με τον κ. Vulin επίσης θα υπογράψουμε μια συμφωνία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως επίσης ανταλλάσσουμε εμπειρίες, σκέψεις, εκπαίδευση για το θέμα του κυβερνοεγκλήματος για το οποίο συμφωνήσαμε Έλληνες αξιωματικοί να επισκεφθούν το Βελιγράδι, προκειμένου να εκπαιδεύσουν και να ενισχύσουν την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση της Σερβίας απέναντι στο κυβερνοέγκλημα.

Τέλος, αποφασίσαμε να πραγματοποιούνται κοινές περιπολίες ελληνικών και σερβικών αρχών, Σέρβων και Ελλήνων αξιωματικών σε διάφορες τουριστικές περιοχές, όπου υπάρχει πλειοψηφία Σέρβων τουριστών έτσι ώστε οι περιοχές αυτές να είναι ακόμα ασφαλέστερες με την παρουσία των Σέρβων αστυνομικών.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον Aleksandar Vulin την κυβέρνηση της Σερβίας τον λαό της Σερβίας για αυτή την ολόθερμη συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουμε ενάντια στις φλόγες».

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας Αλ. Βούλιν

Τις θερμές του ευχαριστίες για τη σημαντική βοήθεια που έχει στείλει η Σερβία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων.