Συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, υπογράφει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κ. Σκρέκας με τον Υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Κρεσνίκ Μπεκτέσι.

Θα ακολουθήσει το φθινόπωρο αναλυτικό market test για την βιωσιμότητα του έργου και μέχρι το Δεκέμβριο θα υπάρξει τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού που θα αρχίσει το Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2022.

Ο αγωγός θα έχει μήκος 54 χλμ. με σημείο εκκίνησης τη Νέα Μεσημβρία και θα επιτρέπει την τροφοδοσία της αγοράς της γειτονικής χώρας με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας, με αξιοποίηση των υποδομών αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ.

Ήδη υπάρχει το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον διαχειριστή και την αντίστοιχη εταιρία της Βόρειας Μακεδονίας NER από το 2016.

Ο ΔΕΣΦΑ περιμένει χρηματοδότηση του έργου και από ευρωπαϊκές πηγές, παρά την απόφαση της ΕΕ να σταματήσει τη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα.

Για το σκοπό αυτό γίνονται προσπάθειες από τους Διαχειριστές της Νότιας Ευρώπης προκειμένου να υπάρξει μεταβατική περίοδος χρηματοδότησης ως το 2030.

Όπως μας πρόσφατα είπε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Μαρία Ρίτα Γκάλι «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη, αλλά υπάρχει και ισχυρή δέσμευση των δύο χωρών για υλοποίηση του αγωγού».