Συμφωνία υπέγραψαν ο ΑΔΜΗΕ και η ιταλική TERNA (είναι ο ΑΔΜΗΕ της Ιταλίας, δεν έχει σχέση με τον ελληνικό Ομιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) για τη νέα υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας.

Οι  δύο Διαχειριστές θα εκπονήσουν μελέτη για  μία  ακόμη υποθαλάσσια διασύνδεση με καλώδιο χωρητικότητας  1.000 Μεγαβάτ.

Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος Ελλάδας – Ιταλίας λειτουργεί από το 2002 με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 163 χιλιομέτρων, σε τάση 400 Κιλοβόλτ και με ισχύ 500 Μεγαβάτ.

Μέσω αυτού του καλωδίου έγινε η σύζευξη των χρηματιστηριακών αγορών των δύο χωρών, στο πλαίσιο του λεγόμενου target model.

Η Μελέτη Σκοπιμότητας θα εκπονηθεί σε 3 φάσεις, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο.

Στην 1η φάση γίνεται υπολογισμός με αναλυτική τεχνοοικονομική μελέτη και οι νέες κατασκευές και μετατροπές που θα κάνει κάθε Διαχειριστής στο δικό του σύστημα.

Στη 2η φάση θα εκπονηθεί η διαδρομή  της διασύνδεσης, ο εξοπλισμός  και η τεχνική κατασκευή και στη 3η φάση η μελέτη  εμπορικής λειτουργίας από την οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα του έργου. Το σχέδιο υπολογίζεται πως θα κοστίσει 300-380 εκατομμύρια ευρώ και θα εγκριθεί από τη ΡΑΕ και την αντίστοιχη ιταλική Αρχή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως μας έλεγε στέλεχος του ΥΠΕΝ  «οι τιμές στη χώρα μας εξομοιώθηκαν με τις τιμές στη ζώνη της Ιταλίας για τις μισές ώρες, αλλά ο χρόνος πρέπει  να είναι μεγαλύτερος, αφού  η σημερινή  χωρητικότητα της δεν επιτρέπει παραπάνω ανταλλαγές ρεύματος συνεπώς η νέα γραμμή είναι απαραίτητη».

Έρωτες …. υψηλών τάσεων στον ΑΔΜΗΕ