search

ΣΠΟΡ

Σβιτολίνα: «Να παίξουν στο Γουίμπλεντον όσοι Ρώσοι και Λευκορώσοι ταχθούν κατά της εισβολής»

«Ήλθε ο καιρός, κατά τον οποίο η σιωπή είναι προδοσία», τονίζει η Ουκρανή τενίστρια.

Ελίνα Σβιτολίνα, Γουίμπλεντον.

Η 27άχρονη, γεννημένη στην Οδησσό, επεσήμανε πως αν και συμμερίζεται την απόφαση των διοργανωτών για αποκλεισμό των αθλητών των δύο κρατών από το εφετινό Γουίμπλεντον, προτείνει να υπάρξει μία εξαίρεση για εκείνους που θα λάβουν ξεκάθαρη θέση ενάντια στο Κρεμλίνο, μέσω δημοσίου μηνύματος στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Τζινέτα Σαγκάν (σ.σ. Αμερικανίδα ακτιβίστρια, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) είχε πει κάποτε πως “η σιωπή ως απάντηση στην αδικία, αποτελεί συνενοχή με τον τύραννο”. Αυτή η φράση, δε θα μπορούσε να ισχύει ποτέ περισσότερο από ό,τι αυτή τη στιγμή.

Την 24η Φεβρουαρίου, η Ρωσία με την υποστήριξη της Λευκορωσίας, επιτέθηκαν στην Ουκρανία. Τώρα, μαίνεται πόλεμος στην πατρίδα μας, το σπίτι μας. Όλοι οι Ουκρανοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις οικείες τους και να δώσουν “μάχη” για τη ζωή τους.

Ως αθλητές, έχουμε τεράστια ευθύνη· μερικές από τις αναρτήσεις και τις απόψεις μας στα μέσα, συγκεντρώνουν περισσότερο κόσμο, σε σύγκριση με τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ελίνα Σβιτολίνα, Γουίμπλεντον.

Εν καιρώ κρίσεων, η σιωπή σημαίνει αποδοχή όσων συμβαίνουν· απαιτούμε από τους παγκόσμιους οργανισμούς τένις να βεβαιωθούν πως οι αθλητές που εκπροσωπούν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, να απαντήσουν τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Υποστηρίζετε την εισβολή των δύο χωρών στα ουκρανικά εδάφη και ότι ο πόλεμος άρχισε εξαιτίας αυτής της ενέργειας;
  • Υποστηρίζετε τις δραστηριότητες των στρατιωτικών δυνάμεων Ρωσίας και Λευκορωσίας στην Ουκρανία;
  • Υποστηρίζετε το καθεστώς των Πούτιν και Λουκασένκο;

Απαιτούμε εξαίρεση ή αποκλεισμό των αθλητών των δύο κρατών από κάθε διεθνή θεσμό, σε ενδεχόμενο εφαρμογής αυτής της πρότασης», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελίνα Σβιτολίνα στην επιστολή της.

Υπενθυμίζεται πως οι ιθύνοντες του θεσμού ανακοίνωσαν ότι το εφετινό μεγάλο ραντεβού των κορυφαίων αθλητών στο τένις, θα διεξαχθεί δίχως Ρώσους και Λευκορώσους, αφήνοντας «ανοικτό» παράθυρο σε ενδεχόμενο αλλαγής της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία.

Τούτη η ενέργεια, αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι στο «παζλ» των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από όλη την αθλητική κοινότητα εις βάρος των δύο κρατών.

Το τουρνουά θα αρχίσει στις 27 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου.

Η δημοσίευσή της: