Ο «ελέφαντας» κόβει βόλτες στο δωμάτιο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και όμως οι περισσότεροι όχι μόνο παριστάνουν πως δεν τον βλέπουν, αλλά έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι δεν πρόκειται για κάτι λιγότερο από μια κατάσταση φυσιολογική.

Σε απλά ελληνικά: Μια «χούφτα» ανθρώπων που κρατούν την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία -και κατ’ επέκταση το ίδιο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο- σε ομηρία. Η παρέα της «εξυγίανσης» που… όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει, που δεν υπακούει σε καμιά νομοθεσία και που σε κάθε ευκαιρία προχωρά σε κανονική επίδειξη δύναμης.

Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα με την ΠΑΕ ΑΡΗΣ και τον τρόπο που επιχειρείται ο εκτροχιασμός του από όσα κέρδισε στους αγωνιστικούς χώρους είναι παράδειγμα ενδεικτικό. Μια ομάδα που κατέκτησε ένα εισιτήριο για την Ευρώπη, που αδειοδοτήθηκε κανονικά και που ξαφνικά μέσα από την ίδια την Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ απειλείται να χάσει τα πάντα. Γιατί; Είπαμε: Γιατί ο «ελέφαντας» κόβει βόλτες στο δωμάτιο και όλοι παριστάνουν πως δεν είναι εκεί!

Πιο σωστά; Σχεδόν όλοι. Διότι η παρέμβαση του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Δ.Σ της Super League αν μη τι άλλο έδειξε και απέδειξε πως αφενός υπάρχει κάποιος με τα απαραίτητα αντανακλαστικά και το ανάστημα, αφετέρου πως πλέον κάνεις δεν μπορεί να συνεχίσει να παριστάνει πως «δεν βλέπει», «δεν ακούει», «δεν καταλαβαίνει».

Η κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια. Και αν δεν παρέμβουν εκείνοι που το ποδόσφαιρο το πληρώνουν από την τσέπη τους, αν δεν βάλουν ένα τέλος εκείνοι που επενδύουν σε αυτό, τότε σε λίγο δεν θα υπάρχει επιστροφή. Πώς το είπε ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού; «Να σώσουμε το ποδόσφαιρο από την αλητεία». Σε έξι-επτά λέξεις η πιο σκληρή αλήθεια.

Και είπε και άλλα πολλά σε τούτη την παρέμβαση. Πράγματα πολύ μεγαλύτερα από τον «ανταγωνισμό» των ΠΑΕ και τα μικροσυμφέροντα του καθενός. Πράγματα που είτε θα αφυπνίσουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έστω στο… παρά ένα, είτε θα μπούμε πια σε ένα τούνελ δίχως επιστροφή. Δεν είναι το θέμα ο Άρης και η απροσδόκητη περιπέτεια του που θυμίζει «πραξικόπημα». Είναι το ίδιο το παρόν και το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και τα υπόλοιπα μοιάζουν στα αλήθεια… περιττά.

Απάντηση της ΕΠΟ σε Ολυμπιακό και Άρη

Ένας… Σαράκης

«Το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την υπόθεση της αδειοδότησης της ΠΑΕ Άρης δεν αφορά απλά σε μια ομάδα. Στην ουσία αναδεικνύει μια ζοφερή κατάσταση παρακμής που έχει εγκατασταθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και διοικεί την ΕΠΟ. Μια πραγματική αλητεία» προλόγισε ο διοικητικός ηγέτης των πρωταθλητών.

Και άφησε την σκέψη του να απλωθεί. «Τι έχει συμβεί; Ένας τύπος που λέγεται Σαράκης, ο οποίος έπρεπε να έχει φύγει με τις κλωτσιές από την ΕΠΟ όταν ομολόγησε δημοσίως ότι γνωμοδότησε κατά παραγγελία για να παραβιαστεί το Καταστατικό της ΕΠΟ και ο Κανονισμός Αδειοδότησης (σ.σ πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο των παράνομων αδειοδοτήσεων της Super League 2), είναι αυτός που σήμερα αποφασίζει για την Αδειοδότηση των ομάδων, επεξεργάζεται απόρρητα στοιχεία των εταιρειών μας και καθορίζει με τις εισηγήσεις του αν θα παίξουμε Ευρώπη ή όχι, αν θα κάνουμε μεταγραφές, αν θα έχουμε -6 κλπ. Ο άνθρωπος αυτός έχει ήδη δικαστεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας για την παραβίαση του Κανονισμού Αδειοδότησης και αναμένεται η απόφασή της η οποία θα μπορούσε να του κλείσει την πόρτα του ποδοσφαίρου εφ’ όρου ζωής».

Που θα φτάσει η ξεφτίλα;

Και συνέχισε «λάβρος» ο Βαγγέλης Μαρινάκης, για τον Βασίλη Σαράκη: «Δηλαδή, ο άνθρωπος που έκανε γνωμοδοτήσεις κατά παραγγελία κατ’ ομολογία του προκειμένου να παρακαμφθεί ο Κανονισμός Αδειοδότησης, είναι τώρα υπεύθυνος για να εξετάσει τους φακέλους όλων μας, να εισηγηθεί αν θα πάρουμε άδεια ή θα κοπούμε, αν θα παίξουμε στην Ευρώπη ή όχι. Με άλλα λόγια, είναι ο άνθρωπος από τον οποίο εξαρτάται όχι ένας αγώνας, αλλά ολόκληρη η αγωνιστική περίοδος. Ένα τύπος που ομολογεί ότι είναι υποχείριο, ξαναλέω, αντί να πεταχτεί έξω, επιβραβεύτηκε και έγινε προϊστάμενος της αδειοδότησης κρίνοντας το μέλλον όλων μας. Δηλαδή τι άλλο πρέπει να γίνει; Εμείς θα βάζουμε εκατομμύρια, οι αθλητές μας θα δίνουν τον ιδρώτα τους και θα τα αλλοιώνει ο Σαράκης, ο Φιλιππούσης με τα στημένα οργανογράμματα; Πού νομίζετε ότι θα φτάσει αυτή η ξεφτίλα δηλαδή; Θα καθόμαστε, εμείς και οι φίλαθλοι μας, να ανεχόμαστε κάθε φορά τα μαγειρέματα και τις αλλοιώσεις σας; Άνθρωποι χωρίς επίπεδο, αμόρφωτοι και απαίδευτοι, που δεν μιλούν καν Αγγλικά, θα κρίνουν αν θα παίζουμε στην Ευρώπη;

Παραβατικοί θα διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο κι εμείς σαν Λίγκα, αλλά και όσοι θεσμικά σοβαροί υπάρχουν θα μείνουμε θεατές; Δηλαδή η Κυβέρνηση 3 χρόνια τώρα τι κάνει; Κοιμάται και δεν παρεμβαίνει;».

«Παίξτε μόνοι σας»

«Δεν αργεί ξέρετε η στιγμή που καμιά δεκαριά σοβαροί που έχουμε απομείνει θα πούμε, «αν θέλετε αυτό το ποδόσφαιρο, παίξτε μόνοι σας». Και μετά να δούμε τι θα απομείνει και ποιος θα βάζει έστω και ένα ευρώ για αυτό το ποδόσφαιρο, με μία Ομοσπονδία περίγελο των πάντων. Είδατε τι έγινε με την ΑΕΚ, οργή λαού. μήπως έπρεπε να πάνε στα γραφεία της ΕΠΟ;

Εμείς κλείνουμε συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ για το ρόστερ μας, πληρώνουμε κάθε χρόνο στην ΕΠΟ εκατομμύρια για εισφορές συμβολαίων και μεταγραφών και θα εξαρτάται το μέλλον μας και ο προγραμματισμός μας από δέκα αλητάμπουρες, αμόρφωτους που κάθονται με τα πόδια πάνω στα γραφεία και κουνάνε μαριονέτες τύπου Σαράκη;»

Οριστικά αναβολή στην έναρξη της Σούπερ Λίγκας

Η ξεφτίλα στον Βόλο και οι μεθοδεύσεις

«Θυμάστε όλοι την ξεφτίλα με τον τελικό Κυπέλλου στο Βόλο τον Σεπτέμβριο του 2020. Mε τα παλιά ρόστερ ενώ είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Φαρσοκωμωδία και κάθε λογής μεθόδευση από την ΕΠΟ για να αλλοιώσουν ένα παιχνίδι.

Τώρα ακούγονται πάλι μεθοδεύσεις να μην επικυρωθεί η βαθμολογία και άλλες ευφάνταστες γραφικότητες. Που μπορεί να συμβεί αυτό; Σε ποια άλλη Ομοσπονδία;

Γελάνε μαζί τους από το Κατάρ μέχρι την Αμερική. Μας παίρνουν τηλέφωνα ομάδες και ομοσπονδίες. Και γελάνε με την κατάντια της ΕΠΟ. Εδώ πήγανε στο Κατάρ και γεμίζανε φαγητά στις τσέπες τους από τις δεξιώσεις. Και όποτε πηγαίνουν σε αποστολές στο εξωτερικό έχουμε ακούσει ιστορίες να παίρνουν κουβέρτες και μαξιλάρια από τα ξενοδοχεία και φαγητά από τους μπουφέδες. Τόση ξεφτίλα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε τι ποδόσφαιρο θέλουμε. Κι εσείς, η κάθε ομάδα ξεχωριστά αποφασίστε. Θέλετε ένα ποδόσφαιρο ευρωπαϊκό ή θέλετε να είστε δέσμιοι των Σαράκηδων, των Γιαννάκηδων, των Αντωνίου, Δημητρίου και των αφεντικών τους έχοντας αυτό το ποδόσφαιρο».

Προτάσεις και λύσεις σε τρία προβλήματα

Απευθυνόμενος στον Γιώργο Μποροβήλο και τον Γιώργο Σπανό και τα υπόλοιπα μέλη της Super League για το μέλλον του συνεταιρισμού, ο Βαγγέλης Μαρινάκης συνέχισε: «Εδώ είμαστε ιδιοκτήτες και μπορεί στο γήπεδο να είμαστε αντίπαλοι, εδώ όμως πρέπει να είμαστε για να δημιουργούμε. Για να επενδύουμε τα εκατομμύρια μας σε ένα σοβαρό περιβάλλον. Θέλουμε να λύσουμε τρία προβλήματα. Να έχουμε 10 διαιτητές ξένους, ανθρώπους που δεν θα τους ξέρουμε και δεν θα έχουμε καμία σχέση μαζί τους να παίζουν τα παιχνίδια σωστά και τίμια;

Μπορούμε να έχουμε ανθρώπους σοβαρούς στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στην αδειοδότηση, ανθρώπους που ξέρουν να διαβάζουν αριθμούς, που μιλάνε γλώσσες, που μπορούν να συνομιλούν απευθείας με την UEFA. Να υπάρχει σοβαρότητα και ισονομία. Και για τους χορηγούς ισχύει το ίδιο. Για να προσελκύσουμε σοβαρούς χορηγούς πρέπει πρωτίστως να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί. Επίσης να δημιουργηθεί αξία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για τα ταλέντα που υπάρχουν στον τόπο μας, να είναι το ποδόσφαιρο ικανό να αναδείξει τα ταλέντα, να γίνεται καλύτερο και ανταγωνιστικό το άθλημα».

Κλείνοντας ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού παρέμεινε ενωτικός. Η ατάκα του στον επίλογο της παρέμβαση του είναι εξόχως ενδεικτική: «Κι εγώ μπορεί να έχω τις αντιπαραθέσεις μου με την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό αλλά αυτές είναι για μέσα στο γήπεδο. Εδώ πρέπει με ηρεμία να πάρουμε αποφάσεις που θα είναι για το καλό και των μεγάλων και των μικρών».