Κρούσματα στρεπτόκοκκου διαπιστώνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα, σήμερα, αρκετά σχολεία να μείνουν κλειστά για λόγους ασφάλειας και απολύμανσης. Μετά την Καλαμαριά, νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε σχολεία του Ωραιοκάστρου, των Σερρών, της Κρήτης και της Αττικής. Ο συναγερμός σήμανε στις 20 Μαΐου, όταν και έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου ενός 5χρονου παιδιού στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δηλώνει πως δεν χρειάζεται να κλείνουν τα σχολεία αλλά ούτε και να απολυμαίνονται για στρεπτόκοκκο.

«Κατανοητό είναι οι δήμοι και οι γονείς να θέλουν να κάνουν κάτι για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, με αυτό όμως δεν θα προστατεύουν και είναι σίγουρο. Και μάλιστα μπορεί να τα εκθέτουν. Άρα δεν χρειάζεται να κλείσει το σχολείο, δεν χρειάζονται απολυμάνσεις, δεν ωφελεί καθόλου, μπορεί να κάνει και κακό. Παράκληση: Να σταματήσουν να κλείνουν τα σχολεία και να σταματήσουν τις απολυμάνσεις», είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου στην ΕΡΤ.

Τα κλειστά σχολεία λόγω στρεπτόκοκκου

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βύρωνα αναφέρει πως κλειστά θα είναι τη Δευτέρα το 1ο και το 5ο νηπιαγωγείο «λόγω πολλών κρουσμάτων στρεπτόκοκκου».


Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου το 2ο δημοτικό σχολείο και το 9ο νηπιαγωγείο Καλαμαριάς, καθώς διαπιστώθηκε κρούσμα στρεπτόκοκκου σε μαθήτρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος δήμος, σε συνέχεια της απόφασης για το σχολικό συγκρότημα της Πλατείας Σκρα.

Η απόφαση ελήφθη, όπως διευκρινίζεται, για προληπτικούς λόγους και στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το σύνολο των σχολικών εγκαταστάσεων των σχολείων στην οδό Παπάγου, θα απολυμανθεί πλήρως, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής επαναλειτουργία τους.

Κρούσμα στρεπτόκοκκου εντοπίστηκε και σε παιδί που φοιτά στο 6ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του ο δήμος.

Η δημοτική αρχή, σε άμεση συνεργασία με τη διεύθυνση του νηπιαγωγείου, προχώρησε άμεσα σε προληπτική απολύμανση όλων των χώρων της σχολικής μονάδας, θέτοντας ως προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και του προσωπικού. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Το νηπιαγωγείο αύριο θα λειτουργήσει κανονικά.

Αυξάνονται τα κρούσματα στην Κρήτη

Κλειστό για προληπτικούς, όπως ανακοινώθηκε, λόγους, θα μείνει τη Δευτέρα το Νηπιαγωγείο Καστελλίου, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, καθώς τρία παιδιά που φοιτούν σε αυτό βγήκαν θετικά σε τεστ για στρεπτόκοκκο.

Την εξέλιξη γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος επισημαίνει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις. Τονίζει επίσης πως οι γονείς των παιδιών που υποβλήθηκαν σε τεστ ή υποβληθούν σε τεστ σε φαρμακείο ή έχουν συμπτώματα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε παιδίατρο ή μονάδα υγείας.

Αναλυτικά ο Δήμαρχος Μινώα αναφέρει:

«Μετά τα θετικά τεστ στρεπτόκοκκου σε 3 παιδιά του νηπιαγωγείου Καστελλίου, το νηπιαγωγείο Καστελλίου Δευτέρα θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους και για να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις. Οι γονείς των παιδιών που υποβλήθηκαν σε τεστ ή υποβληθούν σε τεστ σε φαρμακείο ή έχουν συμπτώματα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε παιδίατρο ή μονάδα υγείας. Ήδη έχουμε ενημερώσει προφορικά, τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη διεύθυνση δημόσιας υγείας της Περιφέρειας και τα Κέντρα υγείας».


Κλειστό για προληπτικούς λόγους, σήμερα θα παραμείνει και νηπιαγωγείο στο Ρέθυμνο. Διαπιστώθηκαν κρούσματα στρεπτόκοκκου σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου και συγκεκριμένα στο 2ο Νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου Ρεθύμνου.

Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με τη Δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου ενώ θα ακολουθηθούν τα ενδεδειγμένα υγειονομικά πρωτόκολλα σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Κρούσματα και στις Σέρρες

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, αποφάσισε και ο Δήμος Σερρών.

Με ανάρτηση της, η δήμαρχος Βαρβάρα Μητλιάγκα ενημερώνει τους πολίτες ότι ο δήμος Σερρών έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, έπειτα από την επιβεβαίωση κρουσμάτων στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (ομάδας Α β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου – GAS) σε μαθητές των παρακάτω σχολικών μονάδων:

4ο – 17ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών
8ο – 25ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω σχολείων για τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025, προκειμένου να πραγματοποιηθούν προληπτικές απολυμάνσεις και να διασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τι χρειάζεται να κάνουμε

Πρώτα από όλα, το όποιο κρούσμα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι τουλάχιστον 24 ώρες αφού πάρει αντιβίωση για να σταματήσει να μεταδίδει και μετά να πάει στο σχολείο.

Στο σχολείο παίρνουμε μέτρα ενισχυμένης ατομικής υγιεινής:

  • Πλύσιμο χεριών
  • Πάντα πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά να μοιράζονται αντικείμενα, το μπουκάλι με το νερό κ.τ.λ.
  • Αυξημένη καθαριότητα στην τάξη.

Δύο ειδών λοιμώξεις

«Εμείς ως ΕΟΔΥ, επειδή είδαμε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες και εδώ είχαμε μία αύξηση μετά τον Covid, στήσαμε ένα σύστημα καταγραφής για τις σοβαρές μορφές, για τις διεισδυτικές. Το 2023 που στήσαμε το δίκτυο είχαμε 90 κρούσματα, το 2024 είχαμε 68 και μέχρι τις 22/5 έχουμε 24 κρούσματα περίπου», λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και προσθέτει:

«Η θνητότητα είναι μεγάλη, είναι υψηλή, είναι περίπου 25% .1 στα 4 άτομα που νοσεί περίπου πεθαίνει αλλά είναι η διεισδυτική μορφή. Ταυτόχρονα έχουμε και εκατοντάδες άλλα κρούσματα τα οποία δεν έχουν την σοβαρότητα της διεισδυτικής μορφής του στρεπτόκοκκου».

Τα πρώτα σημάδια

Αν μιλάμε για διεισδυτική μορφή, το παιδί είναι πολύ πεσμένο.

Ξεκινάει με πονόλαιμο και πυρετό και κάνει υψηλό πυρετό.

Άρα οι γονείς το επόμενο που πρέπει να κάνουν, εφόσον έχουμε κρούσματα σε κάποιο σχολείο, να είναι σε εγρήγορση και με το παραμικρό σύμπτωμα στο παιδίατρό τους.

Το ίδιο και οι καθηγητές και οι δάσκαλοι.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου διαχωρίζει και τα κρούσματα σε σοβαρά και λιγότερο σοβαρά:

«Τα σοβαρά είναι πολύ βαριά και εξελίσσονται σε πολύ γρήγορο διάστημα κι έχουν θνητότητα 25%. Αν θυμάστε και πέρυσι είχαμε στην Ηλεία δύο θανάτους σε νεαρά άτομα πέρυσι», υπενθυμίζει.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη Ελλάδα. Εντούτοις, λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, της επαφής με μολυσμένες πληγές στο δέρμα των ασθενών και από υγιείς φορείς του βακτηρίου. Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Οι πιο ευάλωτοι

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ωστόσο πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Δεν υπάρχει εμβόλιο
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμβόλια υπό μελέτη εναντί του βακτηρίου.

Ποια είναι η θεραπεία

Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Πότε πρέπει να αναζητούμε βοήθεια
Ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Διαβάστε ακόμη: